ZANIMLJIVO

Udruga ZVONA i NARI pokrenula projekt "Vidi, lektira!" SNIMAJU KRATKE FILMOVE NA TEMU ŠKOLSKE LEKTIRE

| Autor: V. BEGIĆ
Arhiva

Javite nam se da zajednički osmislimo kratke filmove na temu školske lektire, mogu to biti i lekcije o stvaralačkom pisanju i čitanju i slično. Ili šaljite u svijet samostalno. Naravno, bilo bi sjajno kada bi nam se pridružili kolege čija su djela trenutno dio lektire – ne trebamo ni naglašavati koliko bi učenicima i učiteljima značilo čuti i vidjeti kratke poruke autora djela koja upravo čitaju, vele Grgorinić i Rađen

Vremena su izazovna i svi želimo biti od pomoći jedni drugima. Imajući to u vidu Udruga ZVONA i NARI iz Ližnjana pokrenula je projekt "Vidi, lektira!" u sklopu kojega snimaju kratke filmove na temu školske lektire.

- Nije to ništa spektakularno: sjednemo pred kameru, čitamo ulomke iz djela, a zatim ih interpretiramo. Želja nam je da tako doprinesemo nastavi na daljinu i pomognemo preopterećenim nastavnicima te da književnost približimo učenicima. Vidjeli smo da mnogi od vas već čine nešto slično putem društvenih mreža. Mi smo svoj prvi film na temu "Velog Jože" Vladimira Nazora - lektira za 6. razred, koji inače pohađa naš sin Ljubomir – poslali Ministarstvu obrazovanja i naišli ne samo na odobravanje, već i na poziv na daljnju suradnju. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u ovom pokušaju da pisce dovedemo u online-školu na radost nastavnika i učenika. Javite nam se da zajednički osmislimo kratke filmove na temu školske lektire, mogu to biti i lekcije o stvaralačkom pisanju i čitanju i slično. Ili šaljite u svijet samostalno. Naravno, bilo bi sjajno kada bi nam se pridružili kolege čija su djela trenutno dio lektire – ne trebamo ni naglašavati koliko bi učenicima i učiteljima značilo čuti i vidjeti kratke poruke autora djela koja upravo čitaju. No, svatko od nas ima barem jednu dragu lektiru o kojoj bi mogao govoriti. Možda baš jednu od onih koja nas je potaknula na pisanje, vele Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen iz ZVONA i NARI.

Osmislili su nekoliko načina provođenja ovoga projekta. Može se snimiti vlastiti video, postaviti ga na YouTube (ili neku od sličnih platformi), a poveznicu poslati vrijednim ljudima "Škole za život" na kurikulum@mzo.hr, ili pak poslati video Udruzi ZVONA i NARI na YouTube kanalu.

- Ili, ukoliko vam se sve od navedenog čini tehnički zahtjevno, možete se čuti s nama putem npr. Skypea kako bismo tim putem snimili razgovor i kreirali video. Naše radove možete pogledati na Youtube kanalu Knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI iz Ližnjana: https://www.youtube.com/user/zvonainari. Ne treba posebno naglašavati da je ovo odlična prilika da pisci u razrede ponovno vrate neke nepravedno zaboravljene i odbačene knjige, zaključuju Grgorinić i Rađen.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum