NAJNOVIJEORAŠJE

U spomen na Ivu Gregurevića otvoren filmski festival i spomenik

| Autor: Hina
Foto: Vrisak.info

Spomenik posvećen velikanu hrvatskog glumišta Ivi Gregureviću koji je preminuo početkom godine otkriven je sinoć u Orašju nakon čega je otvoren 24. filmski festival koji od ove godine nosi njegovo ime. 

 Najprije su članovi obitelji, brojni glumci i uglednici položili vijence na Gregurevićev grob u mjestu Donjoj Mahali, nakon čega je u Novom parku otkriven spomenik akademskog kipara Ante Jurkića. Filmski festival u Orašju koji od ove godine nosi ime Ive Gregurevića i održava se pod pokroviteljstvom premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića započeo je filmom 'Dopunska nastava' redatelja Ivana Gorana Viteza. 
Na svečanosti otvaranja 24. Dana hrvatskog filma ‘Ivo Gregurević’ nazočnim su se obratili  Iljo Benković, predsjednik Organizacijskog odbora festivala, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministrica kulture u Vladu RH Nina Obuljen Koržinek i ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović. 
Tijekom ceremonije otvorenja uručeni su i posebna priznanja "Zlatni dukati" s likom Ive Gregurevića za umjetnički doprinos razvoju hrvatskog filma. Dobili su ih redatelj Rajko Grlić, glumac Mustafa Nadarević i producent Jozo Patljak, te bh. redatelj Jasmin Duraković za umjetnički razvoj i suradnju bosanskohercegovačke i hrvatske kinematografije.   
„Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ trajat će do sljedeće nedjelje 14.rujna.  
Bit će predstavljeno 7 najnovijih filmova hrvatske produkcije, prikazanih na ovogodišnjem festivalu u Puli, jedno djelo iz bh. produkcije, dok će organizatori prvi put imati i dječji program u kojem će biti prikazana tri filma. 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam