ZAGREB/ORAŠJE 28. kolovoza 2020. (Hina) - Jubilarni

U Orašju u subotu počinju jubilarni 25. Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Jubilarni, 25. Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević započinju u subotu navečer, 29. kolovoza, u Orašju, priopćila je u petak Hrvatska matica iseljenika (HMI) vjerni pratitelj i jedan od osnivača Festivala.

 Započinju svečanom akademijom koja će se održati u 20 sati uz Savu, na ranču na kojem je Gregurević najradije provodio svoje slobodno vrijeme. Prethodit će joj obilazak posljednjeg počivališta Ive Gregurevića, na groblju Karaula gdje će se velikanu hrvatskog glumišta pokloniti njegovi kolege, prijatelji i izaslanstva.

 U posebnim uvjetima, uz epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom, na poziv organizatora festivala u Orašju će se ove godine okupiti smanjeni broj filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture, sporta.

 Projekcije filmova održavat će se od 30. kolovoza do 5. rujna, zajednički im je nazivnik Ivo Gregurević, čija je briljantna gluma obilježila sve te filmove.  Iz hrvatske filmske produkcije bit će prikazani „Sokol ga nije volio“ redatelja Branka Schmidta, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, „Dnevnik Diane Budisavljević“ redateljice Dane Budisavljević, „Ideš - idem“ u režiji Ljube Zdjelarevića, „Mater“  redatelja Jure Pavlovića, „Glas“ Ognjena Sviličića.

 Prikazat će se i jedan film iz BiH filmske produkcije „Pun mjesec“ Nermina Hamzagića.

 Ivo Gregurević, velikan hrvatskog filmskog glumišta i zaljubljenik svog rodnoga kraja podario je Posavini najveću kulturnu manifestaciju. Orašje i Županija Posavska prigrlili su filmski festival kao svoju najveću kulturnu manifestaciju koja kontinuirano traje već četvrt stoljeća. Jedan je to od najznačajnijih kulturnih brandova Posavine po kojem je Orašje postalo prepoznatljivo u široj regiji.

 Festival se održava uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragana Čovića i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, Festival će službeno otvoriti ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Radman Grlić, priopćila je Hrvatska matica iseljenika (HMI) vjerni pratitelj i jedan od osnivača Festivala.

 Matica je ove godine napravila značajan iskorak, naime, u Orašju se, od 27. kolovoza do 1. rujna, održava prva filmska radionica.

„Osmislili smo filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva, te predstavnici hrvatskih manjina. Radionica će se održati uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića“, rekla je Nives Antoljak, koordinatorica projekta ispred HMI, navode iz Matice.

 Film sudionika radionice prikazat će se zadnjega dana Festivala.

 Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca, (1952. - 2019.) rođen je u Donjoj Mahali kraj Orašja, u kojemu je 1995.  pokrenuo Dane hrvatskog filma.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini