RIJEKA

U Rijeci počelo 15. izdanje manifestacije "Moje, tvoje, naše"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Petnaesto izdanje manifestacije "Moje, tvoje, naše" počelo je u četvrtak u galeriji Filodrammatice u Rijeci, otvaranjem izložbe "Tvoj, moj, naš Jadran". 

Manifestacija "Moje, tvoje, naše" okuplja na izložbi i predavanjima te razgovorima stručnjake i umjetnike koji se bave aktualnim i budućim problemima Jadranskog mora i priobalja.

Na izložbi "Tvoj, moj, naš" Jadran"  radom "Jadranska magistrala" predstavljaju se arhitekt Anton Sevšek i dizajner Damir Gamulin. Oni su istraživali Jadransku magistralu na različite načine. Skupili su novinske tekstove iz doba njezine gradnje te ih povezali prema lokacijama o kojima se pisalo s lokacijama na zemljopisnoj karti. Također, pomoću internetskog servisa Google Street View su prikupili više desetaka fotografija područja s obje strane magistrale i postavili ih na staklenim pločama kao alternativu uobičajenoj zemljopisnoj predodžbi te prometnice.

 Dizajneri Ivica Mitrović i Oleg Šuran su rekli da u svoja dva rada gaje "spekulativni pristup budućnosti, uz distopijski ton". Rad "Posljednji mediteranski skiper" govori o mogućoj prevlasti automatizacije jedrenja, pri čemu će skiperi postati suvišni, a u radu "Život nakon turizma" razmatraju opstanak najotpornijih biljnih i životinjskih vrsta, a  to su jednostanične alge, vlasulje i salamurni račić. U laboratorijskim uvjetima proizvodili su te organizme te od vlasulja spremali jela, a na izložbi su predstavili dokumentaciju te akcije.

 Manifestacija "Moje, tvoje, naše", završava 15. veljače, a u programu su još i predavanja Inge Tomić Koludrović, Mirka Petrića, Jelene Baste, Nevena Cukrova, Igora Ružića, MIrande Veljačić, Katerine Dude, Svena Marcelića i Dinka Peračića.  Organizator je riječka udruga Drugo more.

    


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum