OSIJEK

U osječkom HNK-u premijerno izvedena opereta "Kneginja čardaša"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Prva ovosezonska glazbena premijera osječkog Hrvatskoga narodnog kazališta, opereta u tri čina "Kneginja čardaša" Emmericha Kálmána,  premijerno je izvedena u petak u tom kazalištu.

Intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja istaknula je kako su taj projekt radili u koprodukciji s budimpeštanskim Operetnim teatrom te da se radi o scenografski i kostimografski velikoj predstavi, koja otvara mogućnosti za predstavljanje operetnih mogućnosti osječkog HNK.

Smatra kako je zajednička produkcija "Kneginje čardaša" dokaz kako umjetnost nema granica i ne poznaje jezične barijere.

Ravnatelj Opere u osječkog HNK-a Filip Pavišić i dirigent u predstavi, izrazio je zadovoljstvo što su za postavljanje predstave iz Budimpešte dobili autorski tim koji je tu predstavu radio u budimpeštanskom teatru.

Smatra kako su redatelj Miklós Gábor Kerényi, scenografkinja Ágnes Eva Gyarmathi, koreograf György Geszler, kostimografkinja Anni Füzér i oblikovatelj svjetla József Dreiszker, u suradnji s ansamblom osječkog HNK-a, stvorili veliku predstavu.

Radi se o vrhunskoj opereti, koja spada u sam vrh operetnog repertoara, pogotovo ako surađujete s vrhunskim redateljem kao što je Miklos Gabor Kereny, napominje Pavišić.

U premijernoj postavi "Kneginji čardaša" nastupili su Ana Cvetković-Stojnić (Sylva Varescu), Hrvoje Seršić (Leopold Maria), Vesna Baljak (Anhilta), Marko Fortunato (Edwin Ronald), Robert Adamček (grof Boni Kancsianu), Ivana Medić (kontesa Stasi), Ladislav Vrgoč (Feri pl. Kerekes), Tomislav Moržan (poručnik Rohnsdorf, Antonio Jakupčević (Kiss) i Zorislav Štark (Miksa).

U predstavi su sudjelovali solisti, zbor, orkestar i baletna skupina osječkog HNK-a te studenti druge godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva osječke Akademije za umjetnost i kulturu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater