LIVNO

U Livnu otkriveno spomen obilježje slikaru Gabrijelu Jurkiću i supruzi Štefaniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Livnu je u subotu otkriveno spomen-obilježje izgrađeno u spomen na slikara Gabrijela Jurkića, jednog od najznačajnijih predstavnika simbolizma i secesije u bosanskohercegovačkom kao i hrvatskom slikarstvu, i njegovu suprugu Štefaniju.

Spomenik u obliku anđela koji bdije nad križem uglednog kipara Ante Jurkića na groblju sv. Mihovila u Livnu, gdje se nalazi grobnica Jurkićevih, otkrio je konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak.

On je pri tome istaknuo kako je izgradnjom ovog spomen-obilježja odana počast velikom čovjeku i umjetniku Garijelu Jurkiću te se podiže svijest  o njegovu značaju u bosanskohercegovačkom i hrvatskom slikarstvu.

Posljednje godine života Gabrijel i Štefanija Jurkić, koja je i poznata katolička književnika, proveli su u Franjevačkom samostanu u Gorici kod Livna. Ovome je samostanu Gabrijel Jurkić ostavio svoje bogato likovno stvaralaštvo.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Livnu fra Pero Kuliš istaknuo je kako je Livno dobilo vrijedno spomen-obilježje i da se potvrđuje kako je ovaj grad bio i ostao ostalo 'strateško, kulturno, političko i vjersko središte ovoga dijela Bosne', kojemu su poseban pečat dali upravo livanjski umjetnici.

„Ovim spomen obilježjem Livno je dobilo trajnu inspiraciju u Gabrijelovoj malenosti i u njegovom umjetničkom radu“, istaknuo je fra Kuliš.

Gabrijel Jurkić je rođen u Livnu, 24. ožujka 1886.a  školovao se u Zagrebu, Beču i Sarajevu.

Najveći dio života proveo je u Sarajevu, no 1956. godine su ga tadašnje komunističke vlasti proglasile personom non grata. Izbačen je iz stana i ateljea, te je prokazan kao politički grešnik i munjevito uklonjen s umjetničke scene.

Vratio se u Livno, u atelje franjevačkog samostana na Gorici, gdje je živio sa suprugom Štefom. Utočište i mir je našao u ateljeu franjevačkog samostana na Gorici. Tu je umro 25. svibnja 1974. i pokopan je na goričkom groblju.

Svoje slike je oporukom ostavio samostanu i gradu Livnu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater