VEČERAS U 20 SATI

U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE: "Rat za Harmagedon" Marčela Brajnovića

| Autor: Zoran ANGELESKI
U čast umjetnika Marčela Brajnovića

U čast umjetnika Marčela Brajnovića


Kao posveta nedavno preminulom nadrealnom umjetniku, proroku i slikaru Marčelu Brajnoviću, večeras će se u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazati polusatni dokumentarni film "Rat za Harmagedon" redatelja Zdravka Mustaća, a s okupljenom publikom u Klubu i putem Zooma o povezanosti načina života, mišljenja svijeta i stvaranja umjetnosti osebujnog Marčela Brajnovića kroz njegovo djelo "Rat za Harmagedon" razgovarat će multimedijalni umjetnik i pedagog Tomislav Brajnović te akademska kiparica i pedagoginja Roberta Weissman Nagy.

U genezi "Rata za Harmagedon" 11. studenog 1944. na povratku iz Njemačke američka leteća tvrđava B-29 Superfortress 'iz razderane nebnice' prisilno se spustila na jednu njivu u Karojbi ispred desetogodišnjeg Marčela. Čudom, kao pokrov jedne poljske kućice ostao je do današnjih dana sačuvan dio trupa, zadnjeg bočnog desnog dijela u dužini od 4x2 metra, da bi od 31. travnja 1997. godine bio izložen u Veleposlanstvu Kraljevstva Božjeg na Golom Brdu u Rovinjskom Selu.

Marčelo Brajnović (22. lipanj 1934. -12. travanj 2021.) umjetničkog nadimka Ilijah, rođen je u Rovinjskom Selu. Kao 19-godišnjak izlaže na Prvom filmskom festivalu u Puli 1953. s grupom Valdibora koju osim Marčela čine Bruno Mascarelli, Zora Matić i Žarko Naunović. Jedan je od osnivača Umjetničke kolonije Rovinja i rovinjske Grisije. Kao umjetnik pokazuje široki spektar interesa, od skulpture, crteža, slikarstva, pa do konceptualnih instalacija, performansa i pisanja. Najpoznatije mu je djelo instalacija Rat za Harmagedon. Umjetnički se oslovljavao veleposlanikom   Veleposlanstva Kraljevstva Božjeg Golo Brdo, Rovinjsko Selo Kraljevina Hrvatska. Radio je u Rovinjskom Selu u vlastitoj umjetničkoj rezidenciji na Golom Brdu. Ulaz na projekciju je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater