ĐAKOVO

U Đakovu otvorena izložba "Osijek na udaru brutalne agresije"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

"Osijek na udaru brutalne agresije" - naziv je multimedijske izložbe, autora Zlatka Dernaja otvorene u petak u Muzeju Đakovštine na kojoj je na 26 panela izloženo 40 fotografija s prizorima tijekom ratnih razaranja Osijeka 1990-ih  - kulturne baštine, stambenih i crkvenih objekata, industrije, infrastrukture.

Prikazan je i osmominutni dokumentarni film o ratnom razaranju Osijeka. 

Uvodno je o izložbi govorio ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić, koji je rekao da je izložba krajem prošle godine prikazana u Osijeku, potom u okolnim mjestima, zatim u Europskom parlamentu u Bruxellesu, te u Budimpešti i Pečuhu. Postavljena je i u Gradskom muzeju Vukovar - u dvorcu Eltz, u Galeriji "Kristofor Stanković" u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, a svoje hrvatsko i međunarodno predstavljanje nastavlja u  Austriji, Mađarskoj  i širom Europe.

"Izložba je stekla veliku popularnost i izuzetno dobru posjećenost", rekao je Bijelić, govoreći o putu nastajanja braniteljske Udruge Heroji Osijeka koja stoji iza izložbe, a promiče vrijednosti Domovinskog rata. S fotografijama i filmom izložba čini kolaž individualnih priča o razaranju Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 1990-ih.

Autor izložbe Zlatko Dernaj, ratni načelnik inženjerije i predsjednik Udruge "Heroji Osijeka', rekao je kako ta izložba opomena da se to jedno barbarsko vrijeme više nikada ne ponovi.

" Izložba na neposredan, faktografski način predstavlja pravu istinu o tome što se događalo u RH početkom 90-ih i ističe naš odmak od vremena brutalnosti, razaranja, agresije, nečovječnosti. Ovom izložbom želimo definirati da cilj neprijatelja nije bilo samo uništavanje kulturnih vijednosti i ostavštine pradjedova, nego je cilj bio promijeniti kulturni identitet ovih krajeva, rekao je Dernaj.

Izložbu je otvorila izaslanica ministra hrvatskih branitelja Sanja Ivković.

Mnistarstvo hrvatskih branitelja podržava projekte kojima je cilj promoviranje vrijednosti Domovinskog rata, a takav projekt je i ova izložba, rekla je Ivković.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of