ZAGREB

Terra Ukraina - ukrajinska umjetnost na Art Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pet ukrajinskih galerija predstavit će u sklopu jesenskog sajma umjetnina Art Zagreb od 15. do 18. rujna radove ukrajinskih umjetnika nastale tijekom ruske agresiju na Ukrajinu.

Radovi se izlažu na zagrebačkoj ALU kao dio projekta Terra Ukraina, nastalog u suradnji Art Zagreba, Udruženja ukrajinskih galerista i platforme SOS Ukrajina, uz podršku Europske komisije. Cilj projekta je pomoći ukrajinskoj kulturi, pa će svi radovi biti na prodaju.

Za subotu, 17. rujna, ukrajinski galeristi će predavanjem „Umjetnost u doba rata“ upoznati hrvatsku publiku s trenutnom situacijom u zemlji razorenoj ratom, panel na temu tržišta umjetnina bit će prilika za razmjenu iskustava razvoja tržišta postkomunističkih država, a dan završava partyjem kijevskog house DJ-a Yamahawe, od kojega je prihod namijenjen pomoći ukrajinskoj kulturi putem Muzejskog kriznog centra, najavljeno je.

Direktorica projekta Terra Ukraina je Marta Trotsiuk, predsjednica Udruženja ukrajinskih galerista, koje  je osnovano krajem 2021. u Ljvivu, s ciljem izgradnje ukrajinskog tržišta umjetnina, no od početka rata više rade na osvještavanju javnosti o ruskom uništavanju ukrajinske kulture.

Svih pet galerija dolazi iz Ljviva, a najstarija među njima, Green Sofa Gallery, predstavit će dvoje autora - Veroniku Cherednichenko, vizualnu umjetnicu čiji radovi prikazuju strah uzrokovan ratom i Yuriya Kovala, čiji rad prikazuje mrtvu prirodu u doba rata.

Marta Trotsiuk osnovala je Gallery 101 nakon što je obišla točno stotinu galerija diljem svijeta,  a ovdje će predstaviti dvoje mladih autora - Denys Metelin bavi se temama arhitekture i urbanizma, dok Mira Bachkur na slikama ljude smješta u vlastitu, nestalnu, stvarnost. 

Pavlo Gudimov osnivač je Ya Gallery, koja u Zagrebu predstavlja također dva autora, Dmytra Moldovanova, naivnog slikara, te Ihora Yanovycha čija je estetika dijametralno suprotna - stvara apstrakciju inspiriranu glazbom.

Kostyantyn Shumskyy, koji je pokrenuo galeriju za suvremenu sakralnu umjetnost IconArt Gallery, na Art Zagrebu predstavit će radove Albine Yalozei iz Harkiva koju zanima materijalna strana sakralnih predmeta i Olene Smahe koja inspiraciju crpi iz svakodnevnog posla restauriranja srednjovjekovnih ikona.

Viktoriia Rybak pokrenula je Art Gallery of Madam Palmgren prije točno deset godina, a u Zagrebu će se predstaviti s autorom Yuriyem Shapovalom. 

Uspješno djelovanje galerije prekinuto je ratom, na koji je  odgovorila izložbom "Među oružjem, muze ne šute", parafrazirajući Ciceronov aforizam„ a s istom idejom Terra Ukraina dolazi na Art Zagreb, napominje se u najavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of