ZAGREB

Svjetska premijera filma "Kajmak" Milča Mančevskog u Tokiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni igrani film "Kajmak" makedonskog redatelja i scenarista Milča Mančevskog, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, imat će svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju, koji se održava od 24. listopada do 2. studenog. 

To je jedan od 15 filmova uvrštenih u glavno natjecanje festivala u Tokiju, te je jedan od sedam naslova koji će tamo imati svoju svjetsku premijeru, izvijestio je HAVC. 

Nekonvencionalna i dirljiva ljubavna priča govori o dvije obitelji koje žive jedna pored druge, no u potpuno različitim svjetovima. Tu su mladi bogati par koji ugošćuje dalekog rođaka te sredovječni susjedi koji se u svojoj derutnoj kući osjećaju zaboravljeno.

Redatelj i scenarist Milčo Mančevski, najpoznatiji po Zlatnom lavu za film "Prije kiše" iz 1994., kaže da je htio ispričati ljubavnu priču za odrasle.

"Život je prebogat i prepun mogućnosti, a ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemjernu bajku o muškarcu koji upoznaju ženu, zatim je izgubi, samo da bih je ipak osvojio, nakon čega su živjeli zauvijek sretno", rekao je.

Glume Sara Klimoska, prošlogodišnja dobitnica nagrade Shooting Star za glumce u usponu dodijeljene u sklopu Berlinalea, Kamka Točinovski, Filip Trajković, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska i Ana Stojanovska. U filmu glume i hrvatske glumice Sara Stanić i Liljana Bogojević. 

Hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Jaako dobra produkcija), a na filmu je radio i niz  filmskih djelatnika

Međunarodni filmski festival u Tokiju će prvi put u tri godine imati i veći broj međunarodnih gostiju, projekcije uživo i gala premijere. U sklopu 35. izdanja donosi 110 filmova iz 42 zemlje, od 1.695 prijavljenih iz 107 zemalja.

To je jedini natjecateljski festival u Japanu koji je priznat od strane Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata (FIAPF), što ga u kategoriji festivala s natjecanjem dugih filmova stavlja uz bok Berlinu, Cannesu i Veneciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini