ZAGREB

Subversive Forum od 22. do 28. svibnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Subversive Forum, teorijsko-diskurzivni program 15. Subversive Festivala održat će se od 22. do 28. svibnja i obuhvatiti niz diskusija, panela i predavanja te gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista uz ovogodišnju temu "mikrofizike protu-moći".

Subversive forum podijeljen je na četiri dijela: Alter-Ekonomski forum, Perspektive ljevice, Simptomi fašizma te Subverzivno izdavaštvo, a programi se održavaju u Kulturno-informativnom centru, SPD Privredniku te online.

Forum počinje u nedjelju, 22. svibnja predavanjem sociologinje i dugogodišnje političke aktivistkinje Ágnes Gagyi o novoj ljevici u Istočnoj Europi i globalnoj krizi te o lijevim društvenim pokretima od 2008. do danas, najavljuju organizatori.

Istoga dana povjesničar te politički i kulturni teoretičar iz Moskve Ilya Budraitskis, suradnik i autor brojnih lijevih publikacija i časopisa te autor nedavno objavljenje knjige "Dissidents Among Dissidents: Ideology, Politics and the Left in Post-Soviet Russia" održat će online predavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu pod naslovom "Putinov rat: rođenje modernog fašizma iz srca neoliberalizma".

U ponedjeljak, 23. svibnja, nakon hrvatske premijera filma "Hakirana pravda" o osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, kojem nakon deset godina pritvora prijeti izručenje SAD-u zbog špijunaže, održat će se panel na kojemu će, uz ine, govoriti i francuski filozof Geoffroy de Lagasnerie, autor knjige "Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning", koja je prevedena u sklopu biblioteke Parezija udruge Bijeli Val.

Dvoje predavača, američki politički filozof Jason Read sa sveučilišta Southern Maine i sociologinja i istraživačica Amelia Horgan tematizirat će eksploatatorsku narav rada u kapitalizmu, negativnu solidarnost, nove nestandardne i atipične radne aranžmane, interpersonalno nasilje norme i druge specifičnosti novog krajolika tržišta rada. Read će održati online predavanje u ponedjeljak 23. svibnja, a Horgan, autorica nedavno objavljene knjige "Lost in Work: Escaping Capitalism" održat će predavanje uživo u utorak, 24. svibnja u KIC-u.

Profesor geografije na sveučilištu Syracuse Matt Huber, kojemu u svibnju izlazi knjiga "Climate Change as Class War" održat će u utorak 24. svibnja online predavanje o političkoj ekologiji za radničku klasu i vezi klimatskih promjena i klasne borbe.

Britanski marksistički ekonomist i dugogodišnji politički aktivist radničkog pokreta Michael Roberts, autor brojnih knjiga iz političke ekonomije, održat će u srijedu, 25. svibnja predavanje "Kontradikcije kapitalizma u 21. stoljeću", o produbljivanju ekonomske, ekološke, zdravstvene, tehnološke i geopolitičke krize.

Povjesničar, prevoditelj i član uredništva socijalističkog magazina Jacobin David Broder, istoga će dana i na istoj lokaciji govoriti o ograničenjima lijevog populizma i potencijalima masovne politike u Europi i Americi.

Éric Toussaint održat će u petak, 27. svibnja predavanje o pitanju Ukrajine i njezine politike duga, a na panelu "Ljevica, rat i nacionalno pitanje s osvrtom na Ukrajinu" prethodnog dana će se sa Stevom Đuraškovićem i Marcellom Mustom baviti odnosom ljevice i nacionalnog pitanja.

Rastko Močnik i Rade Pantić s Fakulteta za medije i komunikaciju u subotu 28. svibnja online će razgovarati o procesima koji su doveli do raspada SFRJ, obnove kapitalizma u njezinim republikama te njihovog vraćanja na periferiju.

U sklopu Subversive foruma bit će predstavljene i knjige "Pobunjeni um – Eseji iz radikalne socijalne filozofije" Ankice Čakardić i "Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim…" Katarine Peović, a u suradnji s portalom Slobodni Filozofski i u sklopu Škole suvremene humanistike od 18. do 20. svibnja te od 26. do 28. svibnja održat će se Antikapitalistički seminar.

Kao uvod u Subversive forum, u subotu, 21. svibnja prikazat će se dokumentarac "Zlatna zora: javna stvar" grčke redateljice i izvjestiteljice Angélique Kourouni o neofašističkim i neonacističkim strujama u Grčkoj, a za kraj festivala, 3. lipnja, filozofkinja Antonia Birnbau u raspravi s Rokom Benčinom analizirat će pojam jednakosti, prateći njegovu transformaciju, radikalizaciju i nastajanje novih oblika od studentskog pokreta 68' do danas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum