ZAGREB

Strauss i Šostakovič u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka filharmonija u sklopu svojeg Crvenog ciklusa nastupit će u petak, 21. siječnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s repertoarom Richarda Straussa i Dmitrija Šostakoviča i pod ravnanjem Dawida Runtza.

Solist na violini je član Zagrebačke filharmonije, vođa dionice II. violine Sho Akamatsu. Talentirani umjetnik koji je violinu počeo svirati sa šest godina, a prvu nagradu osvojio s deset, Sho se može pohvaliti osvajanjem brojnih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima te učestalim nastupima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Koncertom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, međunarodno sve prisutniji umjetnik besprijekorne i elegantne tehnike, sigurnog vladanja mnogim vrlo zahtjevnim partiturama, dirigent izvanrednog osjećaja za glazbu, izražene komunikativnosti i nastupa koji ponuđuju snažne emocije.

Na repertoaru koncerta su tonska poema "Till Eulenspigel" Richarda Straussa, te 1. Koncert za violinu i orkestar u a-molu, op.77 i 6. Simfonija u h-molu, op.54 Dmitrija Šostakoviča.

"Till Eulenspigel" živahno je komično djelo o sukobu između strogih sila represije i neukrotivog duha slobode. Strauss ga je dovršio u svibnju 1895. godine, a premijera je održana u Kölnu u studenome iste godine.

Koncert za violinu jedno je od Šostakovičevih najoriginalnijih dijela, orkestracija je zadivljujuće prozračna i lagana. Šostakovič je izbjegao teške zvukove limenih puhača te dopustio da solist u svakoj prilici dođe do izražaja. Četiri stavka posložena su po neuobičajenom načelu, a također imaju i karakteristične naslove koji odmah sugeriraju njihov karakter.

6. simfonija istog autora, čisto instrumentalna, dovršena je u rujnu 1939. godine. Glazbeni karakter šeste simfonije razlikuje se od raspoloženja i emocionalnog tona Pete simfonije, u kojoj su bili karakteristični trenuci tragedije i napetosti. U njoj prevladava glazba kontemplativnog i lirskog reda, a Šostakovič je njome htio prenijeti raspoloženja proljeća, radosti, mladosti.

Prije koncerta, s početkom u 19 sati, u predvorju Velike dvorane bit će upriličen predkoncertni razgovor na kojemu će se publika imati priliku upoznati dirigente, soliste i članove orkestra Zagrebačke filharmonije i poslušati što oni imaju reći o svom iskustvu glazbe s kojom i za koju žive.

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne covid potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku), a brzo antigensko testiranje moguće je obaviti prije koncerta u prostorima Lisinskog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of