NAJNOVIJESućut ministrice Obuljen Koržinek:

Smrt akademika Katičića neizmjeran gubitak za hrvatsku znanost i kulturu

| Autor: Hina
Hina

U povodu smrti akademika Radoslava Katičića, hrvatskoga jezikoslovca svjetskoga ugleda ministrica kulture dr. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime, istaknuvši da je smrt akademika Katičića neizmjeran gubitak za hrvatsku znanost i kulturu, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva kulture. 

 "Polje znanstvenog interesa profesora Katičića bilo je iznimno široko, a u svojim se istraživanjima suvereno kretao područjima klasične filogije, poredbene indoeuropske lingvistike, opće lingvistike, ali i slavenske filologije te hrvatskoga standardnog jezika. Svoje golemo znanje nesebično je prenosio kolegama i studentima u zemlji i inozemstvu, a rezulate svojih istraživanja pretočio je u impresivan tiskani opus koji će mnogim budućim naraštajima poslužiti kao pouzdano uporište u stjecanju temeljnih lingvističkih spoznaja. 

Znanstveni dosezi akademika Katičića bili su prepoznati i cijenjeni i izvan domovine, što mu je donijelo dugogodišnju profesuru na Sveučilištu u Beču", istaknula je u izrazima sućuti ministrica kulture Obuljen Koržinek.

 Podsjetila je da je značajan doprinos profesor Katičić ostvario i u području istraživanja slavenske i baltičke mitologije i njihove refleksije u folkloru. 

 "Akademik Katičić bio je svjestan važnosti jezika u razvoju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta te će nam stoga ostati u sjećanju i kao jedan od tvoraca Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. 

 Za svoj međunarodno priznat znanstveni rad i neprocjenjiv kulturni doprinos akademik Katičić dobio je brojne nagrade i priznanja. 

 Odlazak akademika Katičića bolan je udarac za njegove bližnje, ali i neizmjeran gubitak za hrvatsku znanost i kulturu. 
Svi koji su ga poznavali kao kolegu, profesora ili prijatelja s pravom se mogu osjećati privilegiranima", navela je ministrica Obuljen Koržinek.

 Istaknuti hrvatski filolog svjetskog glasa Radoslav Katičić, redoviti  član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) umro je u subotu 10. kolovoza u Beču u 89. godini, izvijestili su u nedjelju iz HAZU. 
  Katičić je rođen 1930. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je klasičnu filologiju a na istome fakultetu doktorirao je disertacijom 'Pitanje jedinstva indoeuropske glagolske fleksije'.  Docent je postao 1961., izvanredni profesor 1966. i redoviti 1972. godine.

 Akademik Katičić utemeljitelj je Studija opće lingvistike i indologije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 1961. do 1977. bio je pročelnik novoosnovanog Odsjeka za opću lingvistiku i orijentalne studije.
 Jedan je od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. godine.

Bio je član HAZU, Austrijske akademije znanosti, Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Norveške akademije te Academiae Europae.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam