ZAGREB

Serijal koncerata odsjeka za stotu obljetnicu Muzičke akademije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Muzička akademija u Zagrebu, u sklopu obilježavanja svojeg velikog jubileja, 100 godina postojanja, najavljuje serijal koncerata studenata različitih odsjeka koji će se u razdoblju od 17. do 29. siječnja održati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa MUZA-e.

Prvi će se u nizu koncerata nastavnih odsjeka, u ponedjeljak 17. siječnja, predstaviti 5. odsjek za klavir, čembalo i orgulje, čiji je pročelnik red. prof. art. Đuro Tikvica, a broji ukupno 99 studenata, od kojih 83 studira klavir, 10 orgulje i 6 čembalo. Sve njih - u razvitku kreativnog mišljenja i pronalasku vlastitog umjetničkog identiteta putem usavršavanja tehnike sviranja i umijeća interpretacije notnog teksta - vodi ukupno 37 nastavnika. 

Odsjek se na ovom svečanom koncertu predstavlja s 23 izvođača i 13 mentora, a bit će izvedena djela Jeana Langlaisa, Johanna Sebastiana Bacha,  Borisa Papandopula, Charlesa-Marie Widora te Frédérica Françoisa Chopina.

Slijedi niz koncerata na kojima će se predstaviti, redom, 3. Odsjek za dirigiranje, harfu i udaraljke (srijeda 19. siječnja), 6. Odsjek za gudačke instrumente i gitaru (24. siječnja), 5. Odsjek za pjevanje (26. siječnja) te, 29. siječnja, 7. Odsjek za duhačke instrumente. Svi koncerti, osim koncerta 3. Odsjeka za dirigiranje, harfu i udaraljke, bit će prenošeni uživo putem YouTube kanala Muzičke akademije.

Iako je Muzička akademija formalno utemeljena 1922. godine, njezino osnivanje ima dugu i složenu pretpovijest. Njezini se korijeni mogu pronaći u školi koju je 1829. godine ustanovilo Društvo prijateljah muzike, odnosno Musikverein, s ciljem osposobljavanja stručnih glazbenika koji su bili potrebni društvenom orkestru. U početku se podučavala violina, violončelo i teorija s pjevanjem, no izvještaji, zapisnici, ostavke i nova zapošljavanja svjedoče o promjenama u školskom kadru u nadolazećim godinama.

U razdoblju u kojem je ravnateljsku dužnost obnašao Ivan Zajc, 1872. godine u program je uvedena nastava klavira, a 1894. i nastava orgulja.

Godine 1916., 55 godina nakon prvog prijedloga, institucija je dobila naziv Konzervatorij Hrvatskog zemaljskog glasbenog zavoda, a tek 1922. uzdignuta je na sveučilišnu razinu čime je stekla status i naziv Kraljevske muzičke akademije. Nastava se izvodila u pet odsjeka: za klavir i orgulje, za orkestralne instrumente, za solo pjevanje, za kompoziciju i pedagoškog, a ta se brojka do danas postupno povećala na osam odsjeka. Uz kompoziciju, teoriju glazbe, dirigiranje i muzikologiju, uvedeni su studijski programi instrumenata poput udaraljki, gitare, klarineta, tube, trombona i saksofona, a od 1995. godine na Muzičkoj akademiji moguće je studirati i čembalo.

Ulaz na koncerte je slobodan, uz obavezno predočenje EU digitalne Covid potvrde ili važećeg negativnog testa. Besplatne ulaznice potrebno je rezervirati na e-mail producent@muza.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater