DRAGULJ U KRUNI ISTARSKIH FRESAKA

SENZACIONALNO OTKRIĆE U ROČKOJ ŽUPNOJ CRKVI SV. BARTOLA Ispod slojeva žbuke otkriveni dosad nepoznati srednjovjekovni zidni oslici

Postoje određene indicije da bi se zidni oslik mogao pripisati slikarskoj radionici Ivana iz Kastva, koji je djelovao krajem 15. stoljeća. Ove pretpostavke potvrdit će ili opovrgnuti daljnja istraživanja, jer tek će se otvaranjem većih sondi sa sigurnošću moći utvrditi o kojem se umjetniku točno radi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Grafiti na latinici i glagoljici, iz 1573., 1584. i 1601. (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Grafiti na latinici i glagoljici, iz 1573., 1584. i 1601. (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Preliminarnim istraživanjima u svetištu župne crkve sv. Bartola u glagoljaškom gradiću Roču, ispod slojeva kasnijih žbuka i naliča, otkriveni su dosad nepoznati srednjovjekovni zidni oslici. Oslici su izvedeni u fresko tehnici u dva sloja: starijem, bijelom, s naslikanim zavjetnim križevima u crvenkastom tonu, slično kao i u susjednoj crkvi sv. Antuna opata, te kasnijem, s kvalitetno izvedenim figurativnim prizorima, arhitekturom i dekorativnim okvirima bogatoga kolorita karakterističnog za opus srednjovjekovnih istarskih fresaka. Zanimljivo je da je na nadvratniku ulaza u južnu sakristiju na fresci pronađen oslikan natpis pisan glagoljicom, a nađeno je i više grafita urezanih u površinu slikanoga sloja tijekom naknadnih stoljeća.

Postoje određene indicije, neslužbeno doznajemo, da bi se zidni oslik mogao pripisati slikarskoj radionici Ivana iz Kastva, koji je djelovao krajem 15. stoljeća. No, ove pretpostavke potvrdit će ili opovrgnuti daljnja istraživanja, jer tek će se otvaranjem većih sondi sa sigurnošću moći utvrditi o kojem se umjetniku točno radi.

foto

Fragment- rep nekakve nemani (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Ovo je vrlo značajno otkriće jer nema puno takvih oslikanih svetišta, u Istri ih je tek nekoliko, jedno je u Pazinu, drugo u Lovranu i koliko za sada vidimo možemo očekivati iznimno lijepe nalaze. Crkva ima nekoliko faza, a oslik je jedna od najranijih faza. S obzirom da smo našli dva slikana sloja, daljnja istraživanja dat će bolji uvid u cijelo stanje građe i sačuvanost zidnog oslika, rekao je Toni Šaina, stručnjak za istarsko zidno slikarstvo. Dodao je kako je fascinantno kada nakon tristo, četiristo godina zidni oslik izađe na vidjelo. To je senzacija, a u kolikom obliku, utvrdit će daljnja istraživanja.

S obzirom na to da su na samom početku radova u crkvi, neočekivano otkrivene freske, za suradnju je kolegu Tonija Šainu, zamolila voditeljica istraživanja u ročkoj crkvi Azra Grabčanović, djelatnica Odjela za štuko slikarstvo pri Hrvatskom restauratorskom zavodu angažirana kao voditelj radova prvenstveno na štuko dekoraciji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter