ZAGREB

Sedamnaest filmova u domaćoj konkurenciji Tabor Film Festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Domaća konkurencija Tabor Film Festivala, koji se održava od 7. do 10. srpnja, predstavit će sedamnaest kratkometražnih filmova svih žanrova, među kojima će publika vidjeti tri svjetske i jednu hrvatsku premijeru, priopćili su u petak organizatori.

Svjetske premijere na festivalu će imati redatelj i likovni umjetnik Dan Oki, umjetnica performansa Vlasta Delimar i redateljica Ana Klepo.

Oki na Tabor dolazi s filmom "Odsutnost teleprisutnosti" u kojemu kroz osobnu i povijesnu refleksiju o postepenom spajanju adresara, kamere i računala u jedan uređaj propituje naš odnos prema komunikacijskim tehnologijama.

Film Vlaste Delimar "Diptih: iz ljubavi u ljubav" kulminacija je multimedijalnog projekta "40 godina art ljubavi" u kojemu se sažimaju autoričine video snimke, misli i stavovi, fotografije i pisane rečenice od početaka 1978. sve do 2021. godine.

Dokumentarac "In medias res" Ane Klepo vodi nas "u središte jednog plavičastog jutra i potrage za samim sobom u moru potrošenosti, tematizirajući moment odrastanja", ističe se u najavi.

Hrvatsku premijeru imat će eksperimentalni film Nine Bačun "Bonding Humanity (Perhaps Manifesto)" nastao u hrvatsko-norveško-slovenskoj koprodukciji. Film prvi put prikazan na festivalu u Oberhausenu, "reorganizira fragmente Novog jugoslavenskog filma vezane uz interakciju između kolektivnih prostora i njihove upotrebe, ispreplićući osobni, društveni i politički kontekst i time stvarajući dijalošku formu koja omogućuje nova tumačenja brisanjem granica između urbanističkih i kinematografskih istraživanja".

U izboru igranih filmova bit će prikazani filmovi "Sve što dolazi" Mate Ugrina, "Kazneni udarac" Roka Bičeka, "Sprovod" Šimuna Šituma i "Rakete" Saše Poštića i Pavle Kocanjera o 

Na Taboru će se prikazati i eksperimentalni film Klare Dujmović "Valovi" te animirani filmovi "Sjene" Dee Jagić, "Zasićenje" Lucije Bužančić i "Pozdrav suncu" Darka Masneca, a tu je i pet dokumentaraca - "Trafika" Dore Slakoper, "Kada odlučim započeti, znat ću sve ostalo" Tomislava Šobana, "Jel' kužiš sad" Lucije Brkić, "Babajanji" Ante Zlatka Stolice i "Sve kaj ti nikad ne budem rekla" Bele Bračko-Milešević.

O dobitnicima Veronikine lubanje u domaćoj konkurenciji odlučivat će žiri u kojemu će biti filmaši Maša Drndić, Josip Lukić i Olaf Möller.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom