RIJEKA

Rijeka: Praizvedba hrvatske inačice predstave "Oh la la" 30. listopada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Praizvedba hrvatske inačice predstave "Oh la la" autora Bernarda Friota i Hervea Tulleta u režiji Mateje Bizjak Petit bit će u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka 30. listopada, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Predstava „Oh la la“, igra riječi, boje i ritma, koprodukcija je Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Dječje kuće umjetnosti iz Ljubljane i Kolektiva Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost Tinqueux iz Francuske te je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

„Ovo je neuobičajen projekt za hrvatsko lutkarstvo i kazališnu scenu za djecu s obzirom na to da predstava počiva na poeziji za djecu, što je u hrvatskim kazalištima rijetkost“, istaknula je ravnateljica riječkoga Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir. 

Predstava je osmišljena i izvodi se kao pjesnička monodrama troje glumaca na tri jezika – francuskome, hrvatskome i slovenskome. Prvotna je ideja bila da za praizvedbu u Rijeci pojedine scene izvode sva tri glumca, što u trenutnoj situaciji nije moguće, no autori predstave su doskočili i tome pa će se tako ipak s riječke scene povremeno čuti sva tri jezika, rekla je ravnateljica Lupi Alvir.

Koncept velikoga francuskog ilustratora i likovnog umjetnika Hervé Tulleta "Ideal Expo" poslužio je kao polazna točka za stihove poznatoga francuskog književnika i pjesnika za djecu Bernarda Friota i njihovo postavljanje na scenu. Bernard Friot govori o stvarnosti našeg društva gdje materijalni uspjeh prečesto i prebrzo ima prednost nad čovječanstvom i osjetljivošću bića, rečeno je. 

 Redateljica i dramaturginja predstave Mateja Bizjak Petit istaknula je kako autori zastupaju ideju da je za razvoj djece ključna igra.

"Ona je, unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svoj djeci na svijetu zajednička i ono što ih spaja. Tako je 'Oh la la' priča koja poziva djecu da slobodno maštaju i stvaraju, ali i roditelje da nađu dijete u sebi", rekla je.

Hrvatsku inačicu predstave izvodi Petra Šarac, u francuskoj nastupa Benoit Flament, a u slovenskoj Matic Lukšič.

U autorskom timu su i scenografkinja i autorica lutaka Véronique Canevet, skladatelj Damien Félix i suradnica za scenski pokret Barbara Kanjc, a svjetlo su oblikovali Mateja Bizjak Petit i Sanjin Seršić. 

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da je riječ o pravoj koprodukciji i zajedničkom stvaranju triju dječjih kuća iz triju zemalja koje nisu odustale ni u današnjim teškim okolnostima.

Dodala je kako taj iznimni program ima pravu europsku dimenziju te da je riječko Gradsko kazalište lutaka ostvarilo suradnju s "kremom stvaralaštva za djecu". 

Partner projekta je Festival Mondial des théâtres de Marionnettes, Charleville-Mézières iz Francuske, a podupiru ga DRAC Grand Est, iz Francuske te Francuski kulturni institut iz Hrvatske.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom