ZAGREB

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Varaždinu i online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnja, 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca, održat će se od 30. rujna do 3. listopada, u Varaždinu i online.

Hrvatski filmski savez, organizator Revije uz filmsko-kreativni studio VANIMA, najavio je da će se prikazati 78 uradaka na sedam revijskih projekcija uz razgovore s autorima, javna tribina s mentorima i voditeljima te dodjela nagrada.

Dio projekcija i radionice održat će se u Varaždinu, dok će ostatak projekcija biti online na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/ .

Za program je bilo prijavljeno 167 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta, a odabrano je 19 animiranih, 10 dokumentarnih i 21 igranih filmova te 12 radioničkih i 9 filmova u slobodnom stilu i sedam TV reportaža.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Kako je najavljeno, odabrani su filmovi raznih tema, "od otkrivanja tajnih nastavnika, recentnih tema kao što su potres, društveno važnih tema do kadrova koji će vas nasmijati do suza."

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar će na senzornoj radionici animacije pijeskom koju će voditi Ivana Štedul i Ksenija Sanković, a premijera njihovih uradaka bit će na službenom otvaranju Revije u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 i online.

Tada će se obilježiti i 35. godina postojanja filmsko-kreativnog studija VANIMA uz izložbu i projekciju filmova nastalih u VANIMI.

Po riječima voditelja VANIME, Dubravke Kalinić Lebinec i Srećka Lebineca, taj je studio od osnutka doživio i preživio gotovo nezamislive promjene, a produkcija od tristotinjak njihovih animiranih filmova, osim o raznovrsnim filmskim pristupima, tehnikama animacije i vizualnog mišljenja, govori o svemu što su tijekom proteklih godina proživljavali. 

"I kad danas kažemo da brojni filmovi prijavljeni na Reviju, usprkos svim nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoče o nesmanjenom zanimanju djece za film i filmsko stvaralaštvo, govorimo i o djeci koja svoje filmove stvaraju u VANIMI”, istaknuli su.

Tijekom Revije održat će se i susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, koji se prvih jedanaest godina zvao Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva.

Na njemu sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. 

Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa, kažu iz Hrvatskog filmskog saveza.

U stručnom ocjenjivačkom sudu su redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu, a uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz II. Osnovne škole u Varaždinu.

U subotu, 2. listopada, mentori i voditelji filmskih družina održat će javnu tribinu  "Dječje filmsko stvaralaštvo u doba pandemije – primjeri dobre prakse“, a dan kasnije objavit će se nagrađeni filmovi i zatvoriti Revija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini