ZAGREB

Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 26. studenog donosi video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica. 

Predstavit će se autoričini video radovi kojima je stekla međunarodni ugled, propitivala društveno relevantne teme poput identiteta i stereotipa rodne podjele te suptilnog nasilja masovnih medija i struktura moći. 

Kako je najavljeno, riječ je o prvoj umjetničinoj video retrospektivi u Hrvatskoj koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući navedene teme u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja od sredine sedamdesetih do recentne povijesti.

Temeljna okosnica je 12 video radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se nadopunjuju radovima iz drugih domaćih i inozemnih kolekcija kao i iz osobnog arhiva umjetnice.

Kao paralelan segment izložbe, planiran je bogat filmski program u Art-kinu Croatia, počevši od 27. studenog, napominje se u najavi HAVC-a.

Izložba "Make Up – Make Down" posuđuje naslov ranog video rada Sanje Iveković, naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi. Zajedničko im je zanimanje za govor u prvom licu, intermedijski dijalog, demontaža složenog odnosa privatnog i javnog. 

"Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, umjetnica  svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica, prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika", ističe se.

Izložba će biti otvorena do 5. veljače. Kustosice su Branka Benčić i Sabina Salamon, a kustosica filmskog programa Tanja Vrvilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum