ZAGREB

Retrospektiva Fadila Hadžića otvara rujanski program "Tuškanca"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko kino Tuškanac  otvara svoja vrata nakon ljetne stanke, 1. rujna, retrospektivom Fadila Hadžića  s jedanaest filmova tog istaknutog redatelja, scenarista, akademskog slikara, dramskog pisca, publicist i novinara.

Uoči prve projekcije i filma "Protest" (1967), uvodnu riječ o Hadžiću kao jednoj od središnjih osoba hrvatske kulture u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća, imat će filmski kritičar Dean Šoša.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom Kinotekom i ulaz na njega je besplatan, najavljeno je iz kina Tuškanac.

Fadil Hadžić (1922., Bileća - 2011., Zagreb) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, no njemu se vratio tek sedamdesetih godina prošloga stoljeća.  Bio je višegodišnji glavni urednik Vjesnika u srijedu – popularnog VUS-a i tjednika za kulturu Telegram, osnivač i prvi glavni urednik tjednika Oko, urednik Kerempuha.

Od 1954. do 1955. je na čelu Hrvatskog novinarskog društva, pokretač je i umjetnički rukovoditelj Kerempuhova vedroga kazališta (kasnije Komedija), Satiričkog kazališta Jazavac (Kerempuh), kazališta Vidra te intendant HNK u Zagrebu od 1981. do 1982.  Autor je šezdeset kazališnih komedija i najizvođeniji suvremeni hrvatski komediograf. 

Kao osnivač i voditelj Duga-filma, prve tvrtke za proizvodnju crtanih filmova u Hrvatskoj i Jugoslaviji, jedan je od utemeljitelja crtanog filma u Hrvatskoj,  a bio je i jedan od osnivača i glavni promotor filmskog festivala u Puli.

Kao redatelj debitira crtanim filmom "Začarani dvorac u Dudincima" (1952.), nakon čega snima kratkometražne dokumentarce.

Retrospektiva u "Tuškancu" donosi njegov igrani prvijenac, ratni triler "Abeceda straha" (1961.), društvenu kritiku "Protest" (1967.),  komediju "Idu dani" (1970.), triler-dramu "Lov na jelene" (1972.), njegov najbolji film, "Novinar" (1979.), "Ambasador " (1984.), "Tri sata za ljubav" (1968), "Divlji anđeli" (1969), "Desant na Drvar" (1963), "Službeni položaj" (1964) i "Druga strana medalje" (1965).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum