ZAGREB

Rendez-vous au cinéma ove godine u 27 nezavisnih kina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnji, osmi Rendez-vous au cinéma od 19. do 30. listopada donosi u 27 nezavisnih kina diljem Hrvatske šest francuskih filmova.

Prikazat će se, među ostalim, romantična drama Jean-Jacquesa Beineixa "Betty Blue" iz 1986. godine, priča o opsesivnim ljubavnicima koja je svojom nesputanom senzualnošću proslavila glavnu glumicu Beatrice Dalle. Film je ovjenčan glavnom nagradom na važnom Filmskom festival u Montrealu te je bio francuski kandidat za nagrade Oscar i Zlatni globus.

Od starijih naslova uvršten je i klasik "Z" velikana političkog filma Coste-Gavrasa iz 1969. godine, s Yvesom Montandom i Irene Papas u naslovnim ulogama, dobitnik je Oscara za najbolji strani film. Također je postigao zamjetan uspjehom u kinima i time utjecao na popularizaciju žanra.

Bit će tu i dva novija igrana uratka, iz 2021. – "Uslast" Érica Besnarda pseudopovijesna komedija o ‘francuskoj kuhinji’ i Francuskoj revoluciji, te  "Baš me briga"  Julie Lecoustre i Emmanuela Marrea, ‘avio-drama’ s Adèle Exarchopoulos prikazana u Cannesu 2021. godine koja daje uvid u repetitivni život stjuardese low-cost kompanije.

U programu je i animirani film "Slavna invazija medvjeda na Siciliju" (2021.) proslavljenog talijanskog ilustratora i strip crtača Lorenza Mattottija, koji je sudjelovao, među ostalim i na festivalima u Annecyju te Cannesu.

Prikazat će se i dokumentarni "Ghost Song" Nicolasa Peduzzija, koji je prošle godine bio u Cannesu, koji kroz troje glavnih protagonista progovara o američkom gradu Houstonu dok mu se približava uragan.

Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, uz partnerstvo s Kinom Tuškanac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater