27.SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Renato Baretić u programu Suton uz knjigu predstavio novi roman "Zadnja ruka": ŽELIO SAM NAPISATI ROMAN KOJI JE LAGAN ZA ČITANJE

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


U preksinoćnom Sutonu uz knjigu na 27. Sajmu knjige u Istri - Pulskom festivalu knjiga i autora predstavljen je novi roman Renata Baretića "Zadnja ruka" (Hena com), gdje su, osim autora, sudjelovali Ivica Ivanišević i Kruno Lokotar.

- Trinaest godina nije objavio knjigu, i sada evo ga s novim romanom. U ovoj knjizi nalazimo četiri-pet različitih književnih žanrova, kao da sve to zipuje u male formate. To je horor komedija o piscu kojeg progone njegovi likovi, potom su to priče o pekarnom radu intelektualca u tranzicijskim vremenima, nestajanje jednoga svijeta, a ima i obilježja erotskog romana, kazao je Kruno Lokotar.

Razvod i preseljenje

- Istraživanja su pokazala da su razvod i preseljenje najstresnije situacije, a glavnom liku moje knjige događa se upravo to istovremeno, razvod i preseljenje. Tako da se on nalazi na križanju, štoviše, na čitavoj petlji, jedino što zna je pisanje, a bez kinte je u jeftinom podstanarstvu. Potom je tu susret s psihijatrom, a Zvonka, moga junaka, proganjaju i opsjedaju njegovi napušteni likovi, kazao je Baretić.

Ivanišević je pohvalio zanimljive dijaloge, te činjenicu da je autor kreirao zaista interesantne, osebujne likove. Predstavljači su kazali da se Baretić igra riječima, junacima, a on je dodao da je roman, prema mišljenju nekih čitatelja, iznimno humoran. No, on nije to tako osmislio, nije pristupio na način da to bude urnebesno smiješno, već da bude lagano za čitanje.

Bilo je govora o pristupu pisanju, a Baretić je spomenuo i da se Igor Mandić u nedavno objavljenom tekstu o knjizi pobunio da se jedan protagonist preziva Mandić.

- Uzeo sam prezimena likova iz blizine, iz svog haustora, neke priče su virtualne, a neke nemoguće. I Zvonko me na neki način proganjao kao autor, zvonio mi je taj njegov glas. Mogu reći da nekada teško pišem da bi se lako čitalo, a trudio sam se napisati nešto zanimljivo a čitatelje, kazao je Baretić.

Ivanišević je dometnuo i da je Baretić već na početku karijere s romanom "Osmi povjerenik" napravio nešto nemoguće, pokupio je "sedam od pet" književnih nagrada.

Psihološki složeni likovi

- "Zadnja ruka" propituje neke temeljne postavke književnosti i svijeta, moralne izbore, a sve kroz priču i njezinu emotivnu popudbinu u kojoj se očaj, rezignacija, proplamsaji sreće i straha smjenjuju i miješaju. On donosi čitateljima bliske i psihološki složene likove, kao i niz briljantnih dijaloga te jezičnih proigravanja, naveo je Lokotar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of