ZAGREB

Publicistički hit "Ponoć u Černobilu" na hrvatskom u izdanju Znanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnička kuća Znanje objavila je knjigu "Ponoć u Černobilu", nagrađivani publicistički hit autora Adama Higginbothama koji čitateljima donosi najcjelovitiji prikaz nuklearne katastrofe koja je obilježila 20. stoljeće.

Adam Higginbotham (1968.) britanski je novinar i autor čije su tekstove narativno-publicističkog sadržaja objavljivali brojni časopisi, uključujući New Yorker, Wired, Smithsonian i New York Times. Bio je dopisnik Sunday Telegrapha te glavni urednik časopisa The Face. Mnoge njegove priče poslužile su kao predložak za razvoj filmskih i televizijskih emisija.

Njegova prva knjiga, "Ponoć u Černobilu: Neispričana priča o najvećoj svjetskoj nuklearnoj katastrofi", objavljena je 2019. u izdanju nakladničke kuće Simon & Schuster. Otada je prevedena na više od dvadeset jezika te ovjenčana mnogim priznanjima i nagradama: Andrew Carnegie Medal for Excellence za najbolje publicističko djelo 2020., William E. Colby za najbolju knjigu 2020., a uvrštena je i u najuži krug najboljih publicističkih knjiga godine prema izboru nekoliko časopisa, uključujući New York Times, Time i Kirkus Reviews.

Pisana stilom u kojem se isprepliću istraživačko novinarstvo, znanstveni pristup i naracija dostojna vrhunskog pisca trilera, knjiga "Ponoć u Černobilu" (Midnight in Chernobyl), donosi neispričanu priču o najvećoj svjetskoj nuklearnoj katastrofi.

Rano ujutro 26. travnja 1986. eksplodirao je četvrti reaktor nuklearne elektrane u Černobilu i izazvao jednu od najvećih katastrofa 20. stoljeća. Tijekom trideset godina od tog događaja Černobil je postao kolektivna svjetska noćna mora: sinonim za avetinjske strahote trovanja radijacijom, opasnu tehnologiju koja izmiče kontroli, ekološku krhkost i sve što se može dogoditi kad jedna država ugrožava ne samo svoje građane, nego i cijelo čovječanstvo.

Ali prava priča o nesreći, od samoga početka obavijena tajnovitošću, propagandom i dezinformacijama, dugo je bila kontroverzna. Oslanjajući se na stotine sati intervjua vođenih tijekom više od deset godina, kao i na pisma, neobjavljene memoare i arhivske dokumente s kojih je tek nedavno skinuta oznaka tajnosti, Adam Higginbotham oživio je najveću svjetsku nuklearnu katastrofu očima onih koji su joj svjedočili iz prve ruke.

Smještena u društveno-povijesni kontekst, knjiga nudi uvid ne samo u tijek zbivanja, nego i način na koji su društveno-politički odnosi tadašnjeg Sovjetskog Saveza utjecali na njezin nastanak i posljedice, ističu iz Znanja.

Za hrvatski prijevod zaslužan je Ruđer Jeny.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater