ZAGREB

Prvi Festival srednjoškolskog frankofonog kazališta u subotu u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi međunarodni Festival srednjoškolskog frankofonog kazališta u Zagrebu, osmišljen kao mjesto susreta i suradnje srednjoškolskih zaljubljenika u kazalište i francusku kulturu, virtualno će u subotu 8. svibnja okupiti gimnazijalce iz Hrvatske i još tri zemlje.

Festival srednjoškolskog frankofonog kazališta u Zagrebu (Festival de théâtre lycéen francophone de Zagreb) nastao je prema ideji producentice Karle Abramović, studentice 2. godine Diplomskog studija produkcije izvedbenih i scenskih umjetnosti na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. On je ujedno i njezin završni ispit iz kolegija Diplomski projekt, a pod mentorstvom Snježane Banović.

Cilj je festivala potaknuti i motivirati učenike srednjih škola da uče francuski jezik, kao i nastavnike da ga podučavaju kroz kazalište i glumu. Riječ je o projektu međugradske i međunarodne suradnje srednjih škola kao mjesta susreta učenika srednjih škola - zaljubljenika u kazalište, u francusku kulturu i francuski jezik.

Uz izvedbe međunarodnih i domaćih srednjoškolskih dramskih skupina na francuskom jeziku, zamisao je mladima ponuditi priliku da kroz igru pristupe kreativnijem učenju jezika.

Prvo izdanje zagrebačkog Festivala srednjoškolskog frankofonog kazališta prikazat će se putem društvenih mreža, dok će se u prostoru akademske Scene F22 u Frankopanskoj 22 snimati sama ceremonija.

Na Festivalu sudjeluju gimnazijalci iz Rumunjske, Italije, Crne Gore i Hrvatske. O najboljima među sedam prijavljenih skupina odlučivat će žiri sastavljen od profesionalaca iz područja kulture, obrazovanja i diplomacije, koji čine ataše za obrazovnu i jezičnu suradnju u Francuskom veleposlanstvu i u Francuskom institutu u Hrvatskoj Hugues Denisot, kazališna redateljica, spisateljica i redovita profesorica na Odsjeku produkcije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Snježana Banović, kazališni redatelj i snimatelj Kyril Rubinstein, umjetnička i kazališna pedagoginja Grozdana Lajić Horvat, te kazališni redatelj Hrvoje Korbar.

Nositelj projekta je Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a partneri su Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Francuski institut Zagreb i Hrvatska udruga profesora francuskog jezika (HUPF).

Festival se može pratiti putem live stream-a putem društvenih mreža festivala: https://www.facebook.com/events/808689203075979.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom