PROJEKT PULSKE KUSTOSICE S MEĐUNARODNOM KARIJEROM BRANKE BENČIĆ U VALLADOLIDU

Izložbeni koncept Branke Benčić "SIX MEMOS" prema zbirci eseja Itala Calvina


U španjolskom gradu Valladolidu u izložbenoj dvorani Iglesia de las Francesas (franjevačke crkve) otvorena je Europska izložba, jedna od vodećih aktivnosti CreArt projekta.

Tu je nakon predselekcije kustosica Branka Benčić, Puljanka s međunarodnom karijerom, za sudjelovanje odabrala 20 umjetnika iz deset gradova CreArt mreže, među kojima se nalaze i umjetnici iz Zagreba - članovi HDLU-a Tjaša Kalkan i Zlatko Kopljar.

Liverpool i Poljska

Ova će se izložba osim u Valladolidu održati i u Liverpoolu i Lublinu (Poljska). Tjaša Kalkan se na Europskoj izložbi predstavila s fotografijama "Dijalozi", a Zlatko Kopljar prezentirao je video-rad "K17".

Koncept izložbe Branke Benčić "SIX MEMOS" temeljen je na zbirci eseja talijanskog književnika Itala Calvina "Sei proposte per il prossimo millennio" (Šest prijedloga za iduće tisućljeće). Lakoća, brzina, točnost, vidljivost, mnogostrukost i dosljednost predstavljaju šest koncepata koja je talijanski književnik Italo Calvino pretpostavio kao referentna mjesta u književnosti, a koja možemo sagledati u širem kontekstu kroz pozicije u umjetnosti, društvu i kulturi.

Branka Benčić je neovisna kustosica i povjesničarka umjetnosti. Kurirala je brojne izložbe u zemlji i inozemstvu, a njezina temeljna istraživanja i kustoski interesi usmjereni su na suvremenu umjetnost, film i video.

Tjaša Kalkan završila je studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti te studij germanistike i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svom radu bavi se društveno oblikovanim strukturama stvarnosti koje nas definiraju, te vizualno traga za novim potencijalima koji izmiču normi.

Zlatko Kopljar je jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih vizualnih umjetnika koji je svojim radovima podjednako prisutan u zemlji i inozemstvu.

Europska mreža gradova

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo prije pet godina s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (Italija), Clermont-Ferranda i Rouena (Francuska), Katowica i Lublina (Poljska), Skopja (Makedonija), Liverpoola (Ujedinjeno Kraljevstvo), Kaunasa (Litva) i Aveira (Portugal) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of