GALERIJA MAKINA - NOVA IZLOŽBA

PRIJATELJSTVO Apstraktne slike grupe poljskih umjetnika za one koji razumiju srcem

| Autor: Mladen RADIĆ
Snimio Duško Marušić Čiči

Snimio Duško Marušić Čiči


Premda je Galerija Makina poznata po izložbama fotografija, prije nekoliko dana ovdje je postavljena izložba slika i to skupna, apsolventa i nastavnika Akademije likovnih umjetnosti "Władysław Strzemiński" u poljskom Lodzu, a to su prof. dr hab. Marek Sak, prof. dr hab. Dorota Sak Dr. Aleksandra Ignasiak, Karolina Gębka, Magdalena Lauk, Bartłomiej Flis, Justyna Maksajda, Joanna Cisek, Zuzanna Malinowska, Magdalena Skowrońska, Irena Zieniewicz, a fotografije izlaže Magdalena Kieroń s Državne filmske, televizijske i kazališne škole Leona Schillera u Lodzu.

Voditelj galerije Hassan Abdelghani zahvalio se Almi Kulenović na pomoći u organizaciji izložbe koja je postavljena na njenu inicijativu, te je ona dobila poklon iz ruke Matke Olke koja je rekla da je izložba u Makini na neki način bio njen san. Zbog pandemije su morali pomaknuti termin održavanja, no sada kada je ovdje s njenim prijateljima Olka kaže da "ne može biti bolje".

Justyna Maksajda kaže da se svatko na ovoj izložbi predstavlja s jednim ili dva rada.

- Svi smo slikari i dolazimo iz jedne škole, tu su naši profesori i njihovi asistenti te mi studenti koji radimo u zajedničkom atelijeru u kojem radimo nakon njih, tako da smo i na taj način povezani. Vrlo smo bliski, radimo puno izložbi zajedno, te ponekad zajedno provodimo odmor u Vinkuranu. Na taj način smo došli u kontakt s Hassanom i pitali ga bismo li mogli u Makini organizirati izložbu, a susreli smo se zahvaljujući Almi koja nas je spojila. Pogledali smo galeriju i jako nam se dopala, kaže Maksajda. Svi oni bave se apstraktnim slikarstvom.

- Mislim da taj jednostavan jezik apstraktnog, oblici koji se ne mogu shvatiti isprve kada ih se promatra nego se moraju najviše razumjeti srcem i otvoriti se malo prema njima jer nikada ne znate u što zapravo gledate, kaže.

U opisu izložbe stoji da oni nisu protiv tradicije. "Iako smo daleko od figurativnog slikarstva, poštujemo ga i iz njega proizlazimo. Više smo puta proučavali mrtvu prirodu, više puta smo konstruirali tijelo modela svjetlom i sjenom, ali... Danas se slike u nama drugačije rađaju. Neki ljudi sanjaju o njima, drugi ih grade na temelju maglovitih sjećanja iz djetinjstva. Tražimo istinu. Istinu o svijetu i o nama samima. Boju stavljamo na pijedestal, a ako je se odričemo, radimo to svjesno. Provjeravamo mogu li izraz/ekspresija i slučajnost ići ruku pod ruku s dobro organiziranom površinom. Ima i onih koji se od toga udaljavaju u prostor drugih medija. Različiti smo, ali samim tim i jako slični. Naše prijateljstvo rodilo se iz ljubavi prema umjetnosti, a iz tog prijateljstva, zajedničke izložbe", navedeno je u propratnom tekstu.

Mladen RADIĆ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater