Mali filmaši

"PRIČA O ROVINJU" PROGLAŠEN NAJBOLJIM CRTANIM FILMOM. Mališani rovinjskog vrtića Neven nagrađeni na festivalu Stop Motion scene 2022.

Djeca odgojne skupine "Cukerančići", u sklopu dvogodišnjeg projekta Zavičajne nastave koji provodi Istarska županija, istražuju znamenitosti Rovinja i osmišljavaju uz pomoć odgojiteljica razne kreativne načine prikaza

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dječji vrtić Rovinj

Dječji vrtić Rovinj


Crtani film "Priča o Rovinju", rad djece odgojne skupine "Cukerančići" iz Dječjeg vrtića "Neven" iz Rovinja, uz pomoć odgajateljice Karmen Uljanić, proglašen je najboljim u kategoriji dječjih vrtića na festivalu Stop Motion scene 2022. u Karlovcu. Stop Motion Scena osmišljen je 2020. godine kao kreativni natječaj tijekom prvog lockdowna s ciljem poticanja djece i mladih na kreativni izričaj i stvaranje video-uradaka tehnikom stop animacije (eng. stop motion), na uradi-sam principu. Ove godine održano je treće izdanje ovog kreativnog programa.

Kako bi video-uradci bili uključeni u natjecateljski program, bilo je potrebno napraviti kratkometražni animirani film tehnikom stop animacije, a prijavitelji i autori filmova nisu bili tematski, vremenski, niti dobno ograničeni. Za animiranje je bilo moguće koristiti različite elemente, poput lego kockica, igračaka sa zglobovima ili mobilnim elementima, pijeska, figura ili elemenata od papira, kolaža, plastelina i drugih materijala, itd.

Djeca odgojne skupine "Cukerančići" u sklopu dvogodišnjeg projekta Zavičajne nastave koji provodi Istarska županija istražuju znamenitosti Rovinja i osmišljavaju uz pomoć odgojiteljica razne kreativne načine prikaza. Pored klasičnih tehnika izražavanja, djeca već dvije godine koriste fotoaparate i mobitele i fotografiraju zanimljivosti u obilascima grada Rovinja te su već napravili virtualnu izložbu fotografija "Rovinj u objektivu djece" nastalih tijekom lanjskog istraživanja.

Nakon što su usvojili tehniku rada crtanog filma STOP animacijom, djecu se u istraživanju potiče da daju svoja viđenja promatranih situacija te da daju vlastite teorije ili ideje prikaza tom tehnikom. Djeca su imala ideju da bi za prikaz priče o Rovinju svakako važna bila sveta Eufemija, zaštitnica grada, i prikaz kako je sarkofag s njenim tijelom doplutao do Rovinja, a o čemu su prethodno čuli legendu. Nakon toga slijedio je odabir materijala za animaciju.

- Za potrebe prikaza svega navedenog u crtanom filmu izradili su crtež rovinjskih zidina i brdo s crkvicom sv. Jurja, koja se nalazila na mjestu današnje crkve. Trebalo je osmisliti način da se u filmu dobije osjećaj da se lutke - dječak i kravice koje vuku sarkofag, kojeg su izradili od kartonske kutije, penju na brdo, a što je bilo pravo istraživačko učenje. Posebno im se svidjela legenda o Cissi, potonulom gradu koji se na ovom mjestu nalazio prije današnjeg Rovinja te imaju teoriju da je možda došao veliki val koji je uzrokovao potonuće što su ilustracijom prikazali u filmu. Uz pomoć suradnika, dobrih poznavalaca povijesti grada, Enia Teklića i Antonelle Sugar Rocco upoznali su mnoga zanimljiva mjesta u gradu te u crtanom filmu prikazuju gdje se nalazio most koji je spajao Rovinj dok je bio otok s kopnom, koristeći tehniku izrezanih 3D fotografija i ilustracije kule s mostom. Za prikaz vraćanja srušene crkvice sv. Antuna na trg u neposrednoj blizini gdje je bio most, koristili su dizalicu igračku koja dovozi i spušta 3D crkvu koju su prethodno izradili. U crtanom filmu su još prikazali spilju sv. Romualda na Limskom kanalu gdje su nađeni ostaci prvih ljudi na ovom području, a osvrnuli su se i na važnost batane za Rovinj, veli odgojiteljica Karmen Uljanić.

Suradnica za multimediju Ida Skoko uputama je pomogla u idejama izrade posebnih efekata i načinu montiranja filma.

- Uvjerena sam da će ova djeca sjeme ljubavi za filmsku umjetnost i za baštinu koje smo posijali našim radom u istraživanju i na stvaranju ovih filmova biti plodonosno u nastavku njihovog daljnjeg rada na tim poljima. Ovaj način rada je primjer kako se nove tehnologije u radu s djecom mogu koristiti u očuvanju baštine, zaključuje Uljanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini