drukčiji pristup

Ususret otvaranju rovinjskog Dječjeg vrtića i jaslica "Neven" MALIŠANE NEĆEMO PLAŠITI MASKAMA I RUKAVICAMA

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Roditelji koji žele da djeca idu u vrtić, a koji se po sadašnjim najavama otvara 18. svibnja, moraju ispuniti upitnik koji će naći na web stranica ustanove. U "Nevenu" očekuju povratak nešto više od 140 mališana, koji će funkcionirati u 16 odgojnih skupina s po devetero djece

 

Tijekom razgovora sa Sandrom Orbanić, ravnateljicom Dječjeg vrtića i jaslica "Neven", službeni telefon nije prestajao zvoniti. Roditelji traže informacije, raspituju se i najčešće traže dva odgovora: kada će djeca moći u vrtić, odnosno kada će biti raspisan (odgođeni) natječaj za upis u novu pedagošku godinu.

 Vrtić - za život

- Ukoliko sve prođe prema predviđenim najavama i očekivanjima, vrtić i jaslice "Neven" svoja će vrata za prihvat mališana otvoriti 18. svibnja. S tim ciljem od danas smo krenuli s velikim i generalnim čišćenjem i dezinficiranjem svih objekta, a od sutra u pomoć, dolaze i tete odgojiteljice zadužene, između ostalog i za sigurnost igračaka i soba, kaže nam Orbanić i dodaje da se otvaraju svi objekti, kako bi se mališani već sutra mogli vratiti u poznato i staro okruženje i odgojiteljicama koje poznaju.

- Dakle, otvaraju se svi naši objekti, matični vrtić, područna odjeljenja Valbruna, Mondelaco i Lamanova, kao i Rovinjsko Selo, Kanfanar i Bale. U potpunosti će biti osposobljeno šesnaest odgojnih skupina, a u svakoj će se nalaziti po devetero mališana. Konkretno, očekujemo dolazak 145 djece od 600-tinjak, no ukoliko bude potrebe za većim prihvatom bez problema ćemo se organizirati, tvrdi Orbanić i dodaje kako je boravak djece osmišljen na način da jedna skupina djece umjesto do sada jedne koristi dvije prostorije.

Uz više prostora za druženje i igru, ali i manje djece po skupinama, ravnateljica nam je otkrila još jednu zanimljivost - odgojiteljice neće nositi maske na licima, niti će posao obavljati u rukavicama.

- Poduzimamo maksimalne mjere osiguranja i nema razloga da najmlađe plašimo. Uostalom, vrtić je škola za život i tu smo svi da djecu učimo i naučimo stvarnom životu, kaže Orbnić, koja je i za mališane s teškoćama osigurala rad vrtića uz naravno, nadzor defektologa i pedagoga.

 Natječaj za upis

- Ono što roditelji za sad trebaju napraviti to je do kraja tjedna ispuniti obrazac sa zahtjevom za prijem djece u vrtić. Obrasci se nalaze na našim web stranicama i nakon što ih ažuriramo sa svakim ćemo roditeljem individualno stupiti u kontakt. Sigurna sam da ćemo udovoljiti svih zahtjevima, no prioritet će u svakom smislu imati roditelji koji su zaposleni. Za roditelje djece s određenim problemima još uvijek ne preporučujemo povratak u ustanovu poglavito ne bez ranije konsultacije s liječnikom. Međutim, uz dozvolu liječnika boravak mališana s teškoćama je osiguran i siguran, pojasnila je Sandra Orbanić, uz dodatak kako je ustanova osigurala i nastavit će osiguravati higijenski i ostali materijal neophodan za sigurno i zdravo okruženje, dok je na roditeljima, baš kao i prije pandemije koronavirusa, da djecu opreme papučicama i pidžamama.

- Što se pak tiče natječaja za upis djece u vrtiće i jaslice za novu pedagošku godinu on će biti objavljen iza 15. lipnja, zaključila je ravnateljica "Nevena" Sandra Orbanić, dodajući i kako roditelji čija se djeca ne vrate u vrtiće i jaslice, sve do momenta dok to ne učine, neće plaćati smještaj boravka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter