MALI BRIJUN

Premijerno izveden "Nosorog" Eugenea Ionesca TEMA EPIDEMIJE AKTUALNIJA NEGO IKADA RANIJE

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Nosorog" (Snimio Dejan Štifanić)

"Nosorog" (Snimio Dejan Štifanić)


Pretpremijera predstave "Nosorog" prema tekstu Eugenea Ionesca u režiji Lenke Udovički održana je u petak navečer u Utvrdi Minor na Malom Brijunu.

Predstava je to koja snažno korespondira s aktualnim vremenom i trenutkom, gdje ovo djelo teatra apsurda dolazi do višeg nivoa svijesti, nudeći pri tome višestruke mogućnost introspekcije.

"Nosorog" (Snimio Dejan Štifanić)

Ionescu je kao inspiracija poslužila Kafikina pripovijetka "Preobražaj" s jedne strane, a s druge njegov osjećaj i poimanje buđenja nacizma. Sama predstava počinje pojavom jedne nove, nepoznate epidemije koja se zove "nosorogitis", a koja pretvara zaražene ljude u nosoroge.

Takva apsurdna situacija metafora je konformizma i relativizma koji briše granice dobra i zla. Imajući na umu sve probleme današnjice, koronu, izolaciju, otuđenost, lockdown, tema je itekako pogođena, aktualna i pogodna za razmišljanje, za dublju refleksiju te za potpuno novo iščitavanje ovoga djela teatra apsurda.

"Nosorog" (Snimio Dejan Štifanić)

To nudi i analizu vremena, pojedinaca i društva, kao i uloge pojedinaca unutar društva.

Glume Bojan Dimitrijević – Berenger; Mladen Vasary – Botard; Filip Nola/Damir Šaban – Gospodin Papillon; Maja Posavec – Daisy; Dado Ćosić – Dudard; Deni Sanković – Jean; Anja Sabol – trgovkinja sitničarka, trgovkinja špecerajem/Gospođa Boeuf; Tonka Mršić – Konobarica i Gala Nikolić – Gazdarica.

Dramaturginja je Željka Udovički Pleština, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, koreograf je Staša Zurovac, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, pijanist i glazbeni voditelj je Karlo Hubak, autor video-projekcija Ivan Marušić Klif, a asistent scenografkinje je Matej Kniewald. Za glazbu se pobrinuo Nigel Osborne, a za songove Davor Rocco.

"Nosorog" (Snimio Dejan Štifanić)

Premijera je na programu u subotu, 31. srpnja, a predstava reprizno igra i 1. kolovoza, te potom i od 3. do 7. kolovoza, sve s polaskom broda iz Fažane u 20.30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater