SPLIT

Predstavom "Usidrene" u četvrtak počinju Marulićevi dani

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izvedbom predstave "Usidrene", u koprodukciji HNK Split, Gradskog dramskog kazališta Gavella i HNK Zadar, u četvrtak, 21. travnja počinje 32. festival hrvatske drame Marulićevi dani na kojemu će biti izvedeno deset predstava na pozornicama triju kazališta u Splitu.

Za sudjelovanje je ove godine bilo prijavljeno 56 predstava što je rekordan broj otkako se od 1991. godine Marulićevi dani odvijaju u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. Prijave su stigle iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije.

Po riječima izbornice Kim Cuculić, novinarke i kazališne kritičarke, nije bilo jednostavno sve prijave svesti na deset dramskih naslova.

"Nisam se vodila nekom unaprijed određenom koncepcijom nego sam prvenstveno gledala kvalitetu predstava, i to u svim segmentima - režija, gluma, scenografija, kostimografija, glazba... sve što čini jednu predstavu. No, samo od sebe nametnulo se da dosta tih predstava u središtu ima propitivanje ženskih tema obiteljskog nasilja, ali i drugih aktualnih tema - od pandemije, rata, iseljavanja pa do kriminala i korupcije", rekla je Cuculić.

Festival otvara predstava Elvisa Bošnjaka "Usidrene" u režiji Anastasije Jankovske, koja zbog bolesti u ansamblu nije prikazana prošle godine. Tu je predstavu izabrala prošlogodišnja izbornica Gordane Ostović, a Festivalsko vijeće prihvatilo je da se igra ove godine. 

Dvogodišnje razdoblje s pečatom covida 19 bilo je podloga za predstavu Mirana Kurspahića i Rone Žulj "Krizni stožer", koju će izvesti Kazališna družina Rebel. 

Predstavu Miroslava Krleže "U agoniji", u režiji Ivice Buljana, na splitskim će daskama izvesti zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK), "Matijaša, Grabancijaša, Dijaka" Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića varaždinski HNK, a splitskoj publici s predstavom Mate Matišića "Ja sam ona koja nisam", u režiji Paola Magellija, predstavit će se Zagrebačko kazalište mladih.

U konkurenciji za nagrade Marulićevih dana bit će i predstava "Tena - kronika raspada jedne ljepote" Josipa Kozarca i Borislava Vujčića u režiji Dražena Ferenčine, nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, GDK-a Gavella, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

"Ja od jutra nisam stao" naslov je drame Une Vizek, u režiji Dražena Krešića, i u izvedbi HNK Mostar, a beogradsko kazalište Atelje 212 nastupit će s predstavom Tene Štivičić "64", a u režiji Alise Stojanović.

Na Festivalu će biti prikazana i autorski projekt Olje Lozice "Disanje" u izvedbi Kazališne družine PlayDrama i Zagrebačkog kazališta mladih te autorski projekt Sanje Milardović "Mala čuda" Teatara Exit i Umjetničke organizacije Teatrum.

Sedam od deset izabranih predstava bit će izvedeno na velikoj sceni splitskoga HNK-a, a tri na pozornicama Gradskog kazališta lutaka Split i Gradskog kazališta mladih Split.

Kako je rekla ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić, koja je samo nekoliko minuta nakon konferencije za novinare podnijela ostavku, prvu nagradu na natječaju za Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2021. godinu dobila je Nikolina Rafaj za dramski tekst "Kamo se ide kad se dolazi". Drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg za "Mama, smijemo li danas umrijeti" i Tomislav Zajec za "Nestajanje", a treću Anita Čeko za "Daleko je Kandahar", Hrvoje Kovačević za "Studen sudnjeg dana" i Ivana Sajko za "Crna kutija za kraj svijeta -  bajka o maloj Jeanne".

Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanom otvorenju Festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum