ZAGREB

Marulićevi dani od 19. do 26. listopada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trideseti Marulićevi dani, koji se zbog pandemije koronavirusa nisu održali u tradicionalnom terminu krajem travnja, održat će se u Splitu od 19. do 26. listopada, a na jubilarnom izdanju festivala prikazat će se 12 predstava, izvijestili su iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Na jubilarnom izdanju festivala hrvatske drame, koji se od 1991. odvija u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, bit će prikazano 12 predstava u produkciji hrvatskih te po jednog kazališta iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske po izboru Gordane Ostović, izbornice ovogodišnjih Marulićevih dana.

Za sudjelovanje na festivalu bilo je prijavljeno 48 predstava koje su, po riječima izbornice, pokazale da hrvatsko glumište, tekstovi i autorski projekti itekako odgovaraju na pitanja vremena u kojem živimo bilo da je riječ o suvremenim dramama ili čitanjima klasika.

"Izdvojila sam one predstave koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile i prijašnju potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi Marin Držić za najbolji dramski tekst", istaknula je Ostović.

U konkurenciji za nagrade Marulićevih dana bit će izvedene tri predstave GDK Gavelle iz Zagreba - "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u režiji Miroslava Međimorca, "Kiklop" Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i "Cigla" Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.

Splitski HNK izvest će predstavu "Lepurica" G.B.Shawa i Ana Prolić u režiji Marija Kovača, zagrebački HNK nastupit će s autorskim projektom Bobe Jelčića "Tri sestre", po Čehovjevoj drami, a varaždinski HNK s predstavom Davora Špišića "Nebo od gume" u režiji Aide Bukvić.

Na programu su i "Suton" Ive Vojnovića u režiji Ivice Boban i izvedbi dubrovačkog Kazališta Marina Držića, "Memoria Civitatis / Sjećanja gradova" Kate Gyarmati i Edvina Liverića u izvedbi HKD na Sušaku i Studija K Szinhaz iz Budimpšte te "Domaši" Ane Marije Veselčić u izvedbi GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Zagrebačko kazalište mladih nastupit će s predstavom Ivora Martinića "Dobro je dok umiremo po redu" u režiji Aleksandra Švabića, ?eatar Vojdan Černodrinski Prilep i Eurokaz izvest će predstavu "Glembajevi, još jedna legenda – varijacija drame Miroslava Krleže" u režiji Branka Brezovca, a Narodno pozorište Mostar, Studio za izvedbene umjetnosti i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru izvest će predstavu "Identitluk" Tanje Miletić Oručević i Dragana Komadine po motivima knjige Amina Maaloufa u režiji Tanje Miletić Oručević.

Jubilarni festival hrvatske drame bit će posvećen uspomeni na njegovog osnivača i prvog ravnatelja Radu Perkovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter