ZAGREB

Predstavljene tri antologije u izdanju Slavenske akademije književnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slavenska akademija književnosti i umjetnosti njeguje s ljubavlju svoju misiju suradnje među slavenskim zemljama i u vrijeme pandemije koronavirusa, istaknula je njezina predsjednica Elka Nyagolova u četvrtak u DHK na predstavljanju tri antologije u izdanju te akademije.

Riječ je o antologijama "'O' - kato Otečestvo" / 'O' - kao Domovina", "Suvremeni slavenski pjesnici i "Ljubovta - solta na života" / "Ljubav - sol života", bugarski i hrvatski pjesnici" koje je Slavenska akademija književnosti i umjetnosti objavila u bugarskom gradu Varni tijekom 2020. i 2021.

Predstavljanje je priređeno u četvrtak navečer u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u sklopu skupa "Međunarodni mostovi književnosti i umjetnosti" koji se u organizaciji Slavenske akademije i Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka DHK-a održava od 20. do 24. rujna u Đakovu i Zagrebu.

Pjesnici znaju što je ljubav

Poznata bugarska pjesnikinja Elka Nyagolova posvjedočila je kako je teško objavljivati knjige u vremenu u kojemu živimo, ali vjeruje i kako je baš to vrijeme ono koje najjasnije očituje snagu ljubavi. 

Pjesnici su pak oni koji znaju što je ljubav, istaknula je Nyagolova rekavši kako se to očituje i  u antologiji objavljenim pjesmama hrvatskih i bugarskih pjesnikinja i pjesnika.

U antologiji su zastupljena po 22 pjesnika i pjesnikinje iz svake od dviju zemalja, od kojih su neki hrvatski na predstavljanju i pročitali po jednu svoju pjesmu. Također, nazočni su mogli čuti i nekoliko pjesama iz antologije o domovini.

Kada je pak riječ o antologiji "Suvremeni slavenski pjesnici" ona predstavlja pjesnikinje i pjesnike iz ukupno 33 zemlje, iako Slavenska akademija ima sada ogranke u 20 zemalja.

Hrvatski ogranak jedan od najaktivnijih; iskaznice novim članovima

Koordinatorica hrvatskog ogranka Slavenske akademije pjesnikinja i slikarica Enerika Bijač istaknula je kako je taj ogranak jedan od najaktivnijih. Napomenuvši da se, kao i drugi ogranci, bave vječnim temama - korijenima i sličnostima slavenskih jezika, Bijač je objasnila kako je osnovno načelo rada Akademije da se ne zapostave slavenski jezici s manjim brojem govornika u odnosu na one s brojnijim govornicima.

Zahvalila je za potporu koju im pruža Ministarstvo kulture i medija, te Ivani Primorac na predanu radu na prevođenju koji je omogućio da se hrvatska i bugarska književna publika upozna s pjesništvom dviju zemalja.

Aktivnost hrvatskog ogranka potvrđena je i s pet novih članskih iskaznica Slavenske akademije. Osobno su ih primili pjesnici Ivan Babić, Krešimir Bagić i Tomislav Domović, dok će Ljerki Car Matutinović i Stanku Krnjiću one biti naknadno uručene.

Predstavljanje je popraćano i glazbenim programom u izvodi komornoga sastava "Duo Alla Danza".

Slavenska književna i umjetnička akademija međunarodna je organizacija koja okuplja umjetnike, književnike, glazbenike, filozofe i režisere iz cijeloga slavenskog  svijeta. Njezina predsjednica Elka Nyagolova autorica je 20 zbirki pjesama, dobitnica najviših nacionalnih i međunarodnih nagrada.

Također, članica je Upravnog odbora Saveza bugarskih pisaca, direktorica Međunarodne asocijacije književnika i publicista za Balkan, urednica književnoga časopisa "Znaci" i brojnih knjiga, prevoditeljica na i s više slavenskih jezika, te organizatorica književnih festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini