ZAGREB

Predstavljen VII. svezak Matičine "Povijesti Hrvata" 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sedmi svezak velike sinteze Matice hrvatske "Povijest Hrvata: Prijelomna vremena - Hrvatske zemlje nakon 1918.", koji je uredila Suzana Leček, predstavljen je u utorak Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran istaknuo je kako je ovo svečani trenutak kada se predstavlja VII. knjiga hrvatske povijesti, koju smo dugo očekivali, kao i cijeli niz koji je posebno vrijedan u hrvatskoj historiografiji.

Ocijenio je kako bi ova knjiga, koja nosi naziv "Prijelomna vremena", mogla biti najzanimljivija čitateljima te najavio kako bi II. i IV. svezak ovog niza mogao biti objelodanjen za godinu i pol dana, čime bi niz bio kompletiran.

Po riječima povjesničara Marija Jareba ovaj svezak obrađuje hrvatsku povijest 20. stoljeća, sva njezina nerazumijevanja i manipulacije koje vidimo u javnosti.

Knjiga će pomoći i onima koji se profesionalno ne bave poviješću da objektivno sagledaju hrvatsku povijest 20. stoljeća, dodao je.

Urednik niza Zoran Ladić istaknuo je kako je niz Matičine "Povijesti Hrvata" metodološki rađen tako da rezultati hrvatske historiografije budu prilagođeni široj čitateljskoj publici, ali i znanstvenicima i studentima  te svima onima koji vole hrvatsku prošlost, koji su intelektualno znatiželji i žele saznati više o povijesti Hrvata i drugih koji su u Hrvatskoj živjeli.

Recenzent knjige Tomislav Anić ocijenio je kako je ovaj svezak pod dirigentskom palicom urednice Suzane Leček utemeljen na znanstveno jasan način, a prezentira povijest Hrvatske od završetka Velikoga rata do danas.

Ocijenio je kako ova sinteza ne predstavlja samo važan doprinos na području historiografije jer će ona, s obzirom na tematske odrednice, biti definitvno nezaobilazna u svim istraživanjima u društvenim i humanističkim znanostima, koje će svoje ishodište imati u povijesti obrađenog razdoblja.

Urednica sveska Suzana Leček istaknula je kako je u svesku zastupljeno 26 autora, uglavnom povjesničara te demografa, politologa, pravnika i etnologa, s niza eminentnih hrvatskih znanstvenih i visokoškolskih ustanova. 

Knjiga se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu je obrađen pregled političkih zbivanja i promjene u radu političkih ustanova, društvenih struktura, razvoj gospodarstva, širenje dijaspore, povijest crkve i vjerskog života, intelektualni i kulturni razvoj te povijest svakodnevice. 

Drugi dio knjige bavi se poviješću pojedinih hrvatskih regija, a treći promatra hrvatska područja, a od 1991. i državu, u međunarodnom kontekstu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater