VIROVITICA

 Predstavljen digitalni arhiv "Virovitičkog lista"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Digitalni arhiv tjednika "Virovitičkog lista" od 1953. do 2014. predstavljen je u ponedjeljak u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i Dana knjižnice.

Digitalizacija lokalnih novina provedena je u dvije faze - u prvoj su obrađena godišta od 1993. do 2014. godine, a u drugoj od 1953. do 1992. godine.

„U samo nekoliko klikova čitateljima su sada dostupna 62 godišta, 2702 broja i 35.362 stranice. Digitalizacija se nadovezuje na nacionalni projekt 'Hrvatska kulturna baština' iz 2007. godine, čiji su nositelji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv i Muzejsko-dokumentacijski centar. Cilj je očuvanje, korištenje, promicanje i dostupnost knjižnične, muzejske i arhivske građe“, rekao je ravnatelj virovitičke Gradske knjižnice i čitaonice Robert Fritz.

Glavna urednica „Virovitičkog lista“ Marija Lovrenc istakla je kako je digitalizirani arhiv neizmjerno važan jer svakome omogućuje lako i brzo pretraživanje.

„Od prvog broja pa do danas novine njeguju lokalne teme, uključujući suradnju s brojnim suradnicima, tvrtkama, upravama, školama, ustanovama, institucijama, udrugama, klubovima, vjerskim zajednicama i manjinama. Svi zainteresirani sada mogu otkriti Viroviticu i njenu povijest zahvaljujući arhivu koji donosi tisuće članaka, fotografija i zapisa o životu jednoga grada u jednom vremenu“, rekla je Marija Lovrenc.

 


 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom