SPLIT

Predstavljanje monografije Petra Jakelića na manifestaciji Knjiga Mediterana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu 34. međunarodne-znanstveno-kulturne manifestacije Knjiga Mediterana, u nedjelju će se u Palači Milesi u Splitu održati predstavljanje likovne monografije slikara i grafičara Petra Jakelića, najavili su organizatori.

Monografija/knjiga velikog formata opremljena je s 400 grafičkih priloga u boji, nadahnutim poetskim tekstom priređivača akademika Luka Paljetka, te tekstovima akademika Tonka Maroevića i Jakše Fiamenga. Podijeljena je u tri cjeline, slikarstvo, crtež i grafika, uz dodatak "sakralno i raznoliko", i te uključuje  i bogatu fotodokumentaciju.

Monografija sadrži i kataloški popis navedenih djela te kompletna bibliografija kronološki na hrvatskom i engleskom jeziku. Nakladnik je Književni krug Split, a tiskanje su pomogli Ministarstvo kulture i medija RH , Splitsko dalmatinska županija, Grad Split  i Sveučilište u Splitu, navode na splitskom Sveučilištu.

Hrvatski slikar i grafičar Petar Jakelić rođen je 1938. godine u Prugovu kraj Splita. U Splitu je završio Školu primijenjene umjetnosti, a Akademiju primjenjene umjetnosti u Beogradu 1963. Za vrijeme studija uzdržava se radeći ilustracije za brojne novine i časopise. Prvu samostalnu izložbu priređuje 1964. godine u Prištini. Jakelić slika kompozicije, bliske nadrealizmu, sa simboličkim reminiscencijama. Isprva obrađivao teme iz zavičaja, Dalmatinske zagore, a potom uvodi gradsku ikonografiju.

Od osnivanja Umjetničke akademije u Splitu 1997. godine predaje kolegij grafike. Umirovljen je 2008. kao redoviti profesor u trajnom zvanju, a 2009. godine zbog nastavničke i znanstvene izvrsnosti dobiva počasno zvanje profesora emeritusa na Sveučilištu u Splitu.

O autobiografskoj monografiji će govoriti rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, akademici Luko Paljetak i Nenad Cambj te sam autor. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum