RIJEKA

Počinje Ciklus japanskog klasičnog filma u Art-kinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Novo izdanje Ciklusa japanskog filma, koje se održava u riječkom Art-kinu od 7. do 14. studenoga, posvećeno je klasicima japanskih filmskih majstora Kenjija Mizoguchija, Yasujiroa Ozua i Shôheija Imamure, a otvorit će ga "Tokijska priča" Yasujiroa Ozua, po mnogima jedan od najboljih filmova svih vremena. 

Kako se ističe u najavi, film koji se u mnogim anketama navodi kao jedan od najboljih svjetskih filmova, "Tokijska priča" tematizira raspad tradicionalnih obiteljskih odnosa te posljedičnog odnosa djece prema svojim roditeljima.

Redatelj posvećen bračnim i obiteljskim prizorima života, Yasujiro Ozu riječkoj će se publici u sklopu ciklusa predstaviti i s filmom "Okus zelenog čaja s rižom" (8. studenog), koji za osnovu radnje uzima bračno nezadovoljstvo i pitanje dogovorenog braka. Film "Rano proljeće" (12. studenog) posvećen je temi preljuba kao spasa od bračne monotonije, a "Plutajuće trave" (13. studenog) film je o ostarjelom vođi kazališne skupine koji se vraća u primorski gradić u kojem je davno napustio svoju ljubavnicu i sina.

Ciklus filmova najpoznatijih imena klasičnog japanskog filma predstavit će u Rijeci i stvaralaštvo redatelja Kenjija Mizoguchija, poznatog po seriji filmova smještenih u dalju prošlost s glavnom tematskom odrednicom stradanja žena u krutom feudalnom društvu.

Mizoguchi se predstavlja trima odabranim naslovima. "Život Ohare" (9. studenog), smješten u 17. stoljeće, govori o sjećanjima žene iz bogate obitelji koja se od dvorske dame srozala do prostitutke. "Legenda o raspetim ljubavnicima" (10. studenog) adaptacija je tragične ljubavne priče iz 17. stoljeća o ljubavi udate žene iz više klase i siromašnog tiskarskog radnika.

Uoči projekcije, u društvu zamjenika japanske veleposlanice Kazumase Miyazakija bit će upriličeno druženje uz sake.

Film "Intendant Sansho" (11 studenog.) zbiva se u 11. stoljeću i prikazuje propast obitelji guvernera jedne provincije jer se usprotivio feudalnoj korupciji, a glavne žrtve filma su - žene.

Shôhei Imamura, poznat kao ključna figura novog vala u japanskom filmu, predstavlja se filmom "Balada o Narayami" (14. studenog), baziranom na legendi o starcima koju njihova djeca odnose u planinu kako bi tamo umrli.

Ciklus japanskog filma u Art-kinu održava se u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH. Ulaz na svečano otvorenje uz film "Tokijska priča" je slobodan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum