RIJEKA

Pobjednički film 4. History Film Festivala "Slučaj Makavejev"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pobjednički film 4. History Film Festivala je "Slučaj Makavejev ili sudski proces u kino dvorani" srbijanskog redatelja Gorana Radovanovića o poznatom slučaju iz 1971. kada je film "WR misterij organizma" Dušana Makavejeva uzburkao jugoslavensku političku i kulturnu scenu.

Pobjednički film dobitnik je i nagrade za najbolju produkciju. 

Međunarodni žiri u sastavu Uri Borreda iz Izraela, Zoltan Siflis iz Mađarske, Shawn Rhodes iz Sjedinjenih Američkih Država i Danilo Šerbedžija iz Hrvatske nagradio je Sinišu Dragina za najbolji scenarij i režiju filma "Šuma", Sabrinu Varani za najbolju kameru i nezavisni film "Skrivene stranice".

Film TV Vojvodine i Aleksandra Reljića "Unuk" dobitnik je nagrade za najbolji televizijski dokumentarac, najboljom glazbom proglašen je rad Sandora Mestera za "Tamas Barta - požuri mama te čeka kući", a najbolju su montažu odradile Fabienne Alvarez Giro i Isabelle Szumny u filmu "Paris 1900 - grad svjetlosti".

Međunarodni žiri publike, koji je radio online, najboljim je filmom proglasio poljski "Slučaj Johanne Langefeld".

Uz projekciju 21 filma u natjecateljskoj konkurenciji, ovogodišnji festival imao je bogat prateći program i to obilježavanje 100. godišnjice rođenja Federica Fellinija, izložbu posvećenu majstorima Zagrebačke škole crtanoga filma i in memoriam Vatroslavu Mimici.

Premijerno su prikazane dvije epizode televizijskoga serijala "Fiume crno - crveno Rijeka" Vanje Vinkovića, predstavljena monografija o Mileni Dravić  i priređeno inkluzivno kino, namijenjeno slijepim i gluhim osobama.

Međunarodni festival povijesnoga dokumentarnog filma History Film Festival održan je od 8. do 12. rujna u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum