RIJEKA

Otvorena manifestacije Benja 2.0

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Manifestacija Benja 2.0: Tjedan glagoljice 2021. otvorena je u utorak u riječkoj Palači šećerane.

Manifestacija se održava drugu godinu zaredom, a program se sastoji od demonstracije rada replike drvene tiskarske preše iz doba inkunabula, likovne radionice izrade glagoljskih slova, demonstracije trodimenzionalnoga tiskanja, predavanja o glagoljaškim temama i okrugloga stola o budućnosti Interpretacijskoga centra tiskarstva u Rijeci te Ćirilometodske rute.

Srećko Jelušić iz Udruge Typeflow istaknuo je na konferenciji za novinstvo da je cilj manifestacije ponajprije približiti glagoljicu djeci i mladima. Na prvoj manifestaciji prošle godine predstavljena je replika drvene tiskarske preše iz 16. stoljeća, a slične su upotrebljavali Johannes Gutenberg te u Rijeci Šimun Kožičić Benja, koji je na tom stroju tridesetih godina 16. stoljeća otisnuo šest glagoljaških knjiga. 

Zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan ocijenila je sjajnom inicijativu uspostavljanja Interpretacijskog centra tiskarstva u Rijeci, koji je trenutačno u Palači šećerane, a nakon završetka nove zgrade Gradske knjižnice preselit će se u taj prostor.

„Prilika je to da naši najmlađi sugrađani saznaju kako su se tiskale knjige prije 500 godina, ali i da kroz novu i danas dostupnu 3D tehnologiju mogu proučavati ovo staro pismo i vjerujem da će im taj spoj novog i starog biti izuzetno zanimljiv“, ocijenila je Krpan.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković ocijenio je da je glagoljicu najispravnije promatrati kao kulturnu baštinu, a ne samo kao pismo.

Manifestaciju Benja 2.0: Tjedan glagoljice 2021. organiziraju Udruga TypeFlow, Grad Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka, a partneri su Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Rijeka, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka i Muzej grada Rijeke. Manifestacija završava 30. listopada.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater