STARI GRAD

Otvorena izložba hrvatskih svetaca obitelji Mareković u Starom Gradu na Hvaru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba akademskih slikara Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" otvorena je u Starom Gradu na Hvaru, izvijestila je u utorak Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"

Starješina dominikanskoga samostana fr. Ante Kazoti izrazio je zadovoljstvo što je putujuća izložba posvećena hrvatskim duhovnim velikanima stigla u dominikansko okrilje u Stari Grad, uoči blagdana najstarijega hrvatskog blaženika biskupa i dominikanca Augustina Kažotića i 700. godišnjice Kažotićeve smrti.

Predsjednica udruge Tanja Baran podsjetila je na otvaranju izložbe u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika na projekt pokrenut u Križevcima prije 14 godina kroz manifestaciju Dani hrvatskih svetaca i blaženika s naglaskom na izložbu koja od treće godine putuje po Hrvatskoj. 

Generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić ocijenio je da su hrvatski sveci najveći među velikanima, veći čak i od poznatih nobelovaca, koje neki drugi svojataju kao svoje. 

Izložbu su zajednički organizirali dominikanski samostan sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru, Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić". 

Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' kćerke i oca Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića suvremeni je likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje su autori iz sisačkoga likovnog kruga oblikovali za 11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja 2019. godine. 

Izložba je nakon Križevaca putovala u petnaestak hrvatskih mjesta, a zbog velikoga zanimanja nastavlja svoj put i 2022. godine.
Trenutno su u Hrvatskoj, uz tu postavljene još dvije izložbe iz ciklusa "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" - izložba Iris Mihatov Miočić u interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova "Civitas sacra" u Šibeniku te izložba Karin Grenc, koja se može razgledati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum