PULA

Otvorena izložba „Fellini e il cibo“ u sklopu 5. tjedna talijanske kuhinje u Puli

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu 5. tjedna talijanske kuhinje u svijetu, koji se u Puli održava od 22. do 29. studenoga, u pulskoj Zajednici Talijana u srijedu je  otvorena prigodna izložba „Fellini e il cibo“ ("Fellini i hrana").

Na otvorenju su, pridržavajući se epidemioloških preporuka, bili generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini i predsjednik pulskoga Gradskog vijeća i počasni konzul Republike Italije u Puli Tiziano Sošić te drugi uzvanici.

Podsjetivši da se ove godine obilježava 10. obljetnica upisa Mediteranske prehrane na UNESCO-ovu reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, konzul Bradanini je istaknuo da ideju koju su zajedno promicale Italija i Hrvatska i koja je most između tih dviju zemalja predstavljaju upravo kultura i prehrana.

"Mediteranska prehrana vrlo je važna za Talijane i Hrvate jer znači privrženost vlastitim korijenima, vlastitoj tradiciji, ali isto tako znači i održivost i zdravlje. Isto tako, Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) proglasila je mediteransku prehranu najzdravijom i najodrživijom prehranom na svijetu. Smatram da je to zaista bitno i u ovoj godini, kada se svi brinemo o svom zdravlju i kroz pravilan način prehrane", poručio je konzul Bradanini.

Predsjednik pulskoga Gradskog vijeća Tiziano Sošić je istaknuo da se na toj izložbi sjedinjuju strasti talijanskog naroda, a to su umjetnost, kuhinja i kinematografija.

„Na ovim fotografijama vidimo jednu vrlo siromašnu Italiju, različitu od one koja je danas, vidimo Italiju koja je bila nadahnuta hranom, kuhanjem i jelom. Taj mentalitet je vrlo blizak našem istarskom mentalitetu pa Istra doista može biti most suradnje između Hrvatske i Italije", rekao je Sošić.

Dodao je kako se posljednjih godina Istra posvetila ponovnom otkrivanju tradicionalne kuhinje i jela, ali pritom se reinterpretiraju na suvremeni način. 

"Dvije obljetnice slavnih ljudi iz regije Romagne, i to 100. obljetnica rođenja Federica Fellinija, jednog od najvećih redatelja u povijesti kinematografije, i 200.godišnjica rođenja Artusija Pellegrina, gastronoma i pisca, autora čuvene knjige recepata 'Znanost o kuhinji i umjetnost uživanja u dobroj hrani', ujedinjene su u spoju filma i hrane", rekla je predsjednica Zajednice Talijana Tamara Brussich.

Izložba „Fellini e il cibo“ donosi fotografije kulinarskih scena i prizore blagovanja preuzetih iz Fellinijevih filmova, istaknula je Brussich.

Slike su to, dodala je, koje dokumentiraju scene i protagoniste okupljene na raskošnim gozbama oko obiteljskih stolova ili objeda u osami, fotografije snimljene na marendama filmske ekipe i redatelja te iz poznatih reklama koje je režirao Fellini.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater