SPLIT

Otvoren 5. Mediteranski festival knjige

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Peti Mediteranski festival knjige na kojemu sudjeluje ?pedeset nakladnika, otvoren je u srijedu u Splitu u Sportskom centru Gripe, gdje će do 2. listopada publici ponuditi raznolik program u sklopu kojega će se uz predstavljanje knjiga održati i niz radionica namijenjenih djeci i mladima.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl istaknuo je da je Split ovih dana? centar kulturnih zbivanja u Hrvatskoj, uključujući i ?Mediteranski festival knjige.

?"?Festival je svake godine sve veći, sve bolji i sa sve više publike?. Ponekad nam se čini da gubimo bitku pred digitalizacijom, no ne smijemo odustati jer knjiga je? temelj znanja i temelj demokratskog društva?", rekao je Partl i istaknuo da je država osigurala 250 milijuna kuna za kreativne industrije zbog? saniranja posljedica pandemije i krize, ?te? pozvao sve aktere tog sektora da iskoriste toliku? pomoć.  

?P?redsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore? Slavko Kozina? istaknuo je da je nakladništvo sada u boljoj situaciji nego prije pet godina te napomenuo da na festivalu sudjeluje pedeset nakladnika, među kojima su i oni iz Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, što festivalu daje dodatnu dimenziju.

Kada je o festivalskoj ponudi riječ, Kozina je rekao na festivalu ima novih knjiga na popustu od 20 posto, starijih naslova na većim popustima koji idu i do 70 posto, nude se beletristika, publicistika, dječje knjige, vjerska literatura, medicinska literatura, strip, a sa svojim je naslovima prisutna i glazbena industrija.

"Ta širina ponude ovo mjesto čini najboljom i najvećom knjižarom, koja nije samo to", rekao je Kozina te dodao da se u festivalskom dijelu  održavaju promocije i susreti s autorom, koje smatra jako potrebnima u "vremenu frustracije svim brzim i počesto površnim informacijama" koje dobivamo.

Ovdje se može uživo vidjeti i čuti pisca, autora i njegovu verziju intime ili drugih istina u društvu, istaknuo je Kozina napomenuvši da je riječ o drugom najvećem sajmu knjiga u Hrvatskoj, nakon Interlibera.

Urednik program Kruno Lokotar rekao je da ovogodišnji program donosi obimniji program nego ikada do sad, istaknuvši da će se na festivalu predstaviti niz autora, među kojima su Damir Karakaš, Đurđica Čilić, Jurica Pavičić i Nora Verde te da je izložen i niz publicističkih naslova. Posebno dragocjenima smatra radionice za djecu svih uzrasta.

"Ove godine nam je u fokusu Crna Gora koja će predstaviti svoje istaknute autore, bit će panel diskusija na temu Crna Gora danas, sutra. Uz to imamo još dvije zemlje koje dotiču Mediteran, Bosnu i Hercegovinu i slovenske goste koji će održati svoj storytelling pod egidom Pričigina. Održavat će se i cijeli niz radionica za djecu i građane od kojih dio neće biti otvoren za javnost, a riječ je o medijskim i literarnim radionicama, te radionicama crtanja stripa", kazao je Lokotar.

Pisac Jurica Pavičić rekao je kako se sretno preklopilo da istovremeno predstavlja dvije knjige, roman za odrasle "Mater Dolorosa" i svoju prvu knjigu za djecu "Tri kuće, tri prijatelja", koje je ilustrirala Klara Rusan kao suautorica knjige. Poklopilo se i da je ove godine festival opet u rujanskom terminu, nastavio je Pavičić, pa je bilo najprirodnije da splitsku premijeru naprave na festivalu.

?Festival je organizirala Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, a Ministarstvo kulture je uz Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Split pokrovitelj Festivala kojeg organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater