SPLIT

Otvoren 4. mediteranski festival knjige u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Četvrti mediteranski festival knjige na kojem je pedesetak nakladnika ponudilo deset tisuća naslova otvoren je u srijedu u  velikoj dvorani na splitskim Gripama.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina je rekao kako im je organizacija tog festivala bila izazov, pogotovo iz perspektive prošlog tjedna u kojem je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo mnogo novozaraženih osoba. Pridržavali su se svih epidemioloških mjera Županijskog stožera Civilne zaštite.

"Mi smo imali dozvolu za rad od Stožera i prije s obzirom na sve mjere koje smo napravili. Idemo hrabro naprijed, zovemo sve goste da dođu, imaju popuste, zanimljiv je broj romana, beletristrike, publicistike, osobnih ispovijesti, dječjih radionica, nekoliko in memoriama. Svaki dan imamo čitaonice, ali i radionice učenja brzog čitanja za odrasle, tako da širina programa, kombinacija asortimana, a radi se o 50-ak nakladnika i više od deset tisuća naslova zadovoljava sve potrebe i četvrti festival ide dalje", rekao je Kozina.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara? je izjavio kako je iznimno važno to što se održava Mediteranski festival knjige jer je to Splićanima ?draga manifestacija.

"Kultura i stvaralaštvo moraju ići naprijed i u ovim novim okolnostima. Veseli me što su ovdje primijenjene mjere i najviši epidemiološki standardi, te da će to pokazati da se i u ovim okolnostima festival može održati. Ovo je pokazna vježba za nastavak ovakvih aktivnosti, veseli me broj izlagača i čestitam organizatorima", izjavio je Krstulović Opara.

Iz Ministarstva kulture i medija koordinatorica provedbe nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić je rekla kako je vrlo važno što se Mediteranski festival knjige održava jer to "daje kontinuitet svemu onome što nam znači knjiga u Hrvatskoj, a pomaže i nakladnicima u distribuciji knjiga".

"Ovaj festival je kao prethodnica Interlibera vrlo važan. Imali smo i jedan mali sajam knjige u Puli Montelibrić, koji se održao na otvorenome i bio je jako uspješno odrađen", rekla je Zrnčić. Poručila je da u Hrvatskoj moramo mnogo raditi s djecom i mladima kako bismo ih potaknuli na čitanje knjiga jer bez njih nema publike, i to ne samo čitalačke, nego ni bilo kakve druge publike u kulturi i umjetnosti.

Istaknula je kako je rad s mladima najvažniji, a misli da je "vrijeme korone dobro došlo za čitanje s obzirom na to da se knjizi sada možemo posvetiti više nego prije".

Mediteranski festival knjige trajat će do 6. rujna. Tradicionalno se održavao u svibnju, no ove je godine zbog pandemije odgođen za početak rujna. Organizira ga Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te uz potporu mnogih partnera, a održava se u skladu sa svim preporukama Nacionalnog stožera i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter