MONTE LIBRIĆ

Održat će se od 8. do 14. travnja u pulskoj Zajednici Talijana: GRAD SE ČITA, PIŠE I SLIKA


Ovogodišnje, 12. izdanje festivala dječje knjige Monte Librić održat će se u nešto ranije terminu, od 8. do 14. travnja u pulskoj Zajednici Talijana. Izdanje je tematski posvećeno gradu. "Pula je grad na sedam brežuljaka", odzvanja stih himne Librića dok se svakog proljeća osmo pulsko brdo, brdo dječjih knjiga gradi uz stare gradske zidine.

Ujedno, ovaj mali-veliki Festival dječje knjige bit će uvertira u Sa(n)jam knjige u Istri koji ove godine slavi važnu 25. obljetnicu i također je posvećuje svome gradu, Puli. Librić je iznikao upravo iz Sajma, gdje i dalje ima svoj kutak, te iz velebnog prostora nekadašnjeg Marine kasina, kreativni put nastavio u Zajednici Talijana Pula - Circolo. Ujedno, Monte Librić je, kao i Pula, dvojezičan, hrvatski i talijanski pa će se i ove godine u suradnji sa Zajednicom Talijana Pule ispreplitati programi na hrvatskom i talijanskom jeziku, izražavajući i na taj način bogatstvo kultura.

Librić će, dakle, kao što to čini i knjiga, povezati različite medije. Zajedno s domaćim i stranim autorima propitat će kakvu grad, kao česta tema u književnosti, ima ulogu u današnjoj domaćoj i svjetskoj produkciji knjiga. U izložbeno-prodajnom dijelu, svojim će se izdanjima predstaviti brojni nakladnici s naslovima na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Vizualni identitet kreirao je svestrani umjetnik Vibor Juhas, čiji rad obuhvaća ilustraciju, animaciju, glazbu i film, ali i edukaciju jer svoje znanje rado prenosi mladim generacijama. Dugi niz godina surađuje sa Sa(n)jam knjige u Istri te s Monte Librićem, za koji je osmislio ovogodišnju ilustraciju, nadahnutu temom grada. Na Libriću, će već tradicionalno, održati i kreativne radionice na kojima će ovog puta učenicima pokazati kako umjetnički utjeloviti zamišljanja grada.

-Poigrao sam se malo temom grada i djece koja ga prilagođavaju, unaprjeđuju - pa ga samim time čine pristupačnim i privlačnim došljacima, posjetiteljima, novoj djeci, novim ljudima - kao i sam Monte Librić, rekao je Vibor o svojoj ilustraciji. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter