ZAGREB

Oscara za originalni scenarij dobio "Parazit", za adaptirani "Jojo Rabbit"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Oscara za najbolji originalni scenarij dobili su Bong joon ho i Han Jin Won za film "Parazit", dok je Oscara za najbolji adaptirani scenarij dobio Taika Waititi za film "Jojo Rabbit".

Film "Parazit", koji prikazuje nejednakost između bogatih i siromašnih unutar korejskog društva kroz dvije povezane obitelji, donio je Južnoj Koreji prvog Oscara, a nominiran je u ukupno šest kategorija, uz ostalo za najbolji film, najbolji međunarodni film i režiju (Bong joon ho).

Za najbolji scenarij nominirani su bili i Knives out (Rian Johnson), Marriage Story (Noah Baumbach), 1917 (Sam Mendes i Krysty Wilson-Cairns) i "Bilo jednom... u Hollywoodu" (Quentin Tarantino).

"Jojo Rabbit", satirična je priča smještena pred kraj Drugog svjetskog rata u Njemačkoj o dječaku koji se mora suočiti s vlastitim nacizmom kada sazna da njegova majka skriva mladu židovsku djevojku u njihovom domu.

U kategoriji adaptiranog scenarija konkurirali su "Irac" (Steven Zaillian), "Joker" (Tod Philips i Scott Silver), "Male žene" (Greta Gerwig) i "Dvojica papa" (Anthony McCarten).

Najbolji animirani filmovi "Priča o igračkama 4" i "Ljubav prema kosi"

Najboljim dugometražnim animiranim filmom proglašen je "Priča o igračkama 4", koji je osim u ovoj kategoriji nominiran i za najbolju pjesmu.

U kategoriji dugometražnog animiranog filma konkurirali su mu filmovi "Kako izdresirati zmaja: Skriveni svijet", francuski "I Lost my Body", španjolski "Klaus" i američki "Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom".

Oscara za najbolji kratkometražni animirani film dobio je američki film "Ljubav prema kosi", uz koji su nominirani bili i "Dcera" (Kći), "Kitbull", "Memorable" (Vrijedan spomena) i "Sister" (Sestra).

Najbolji kratkometražni igrani film je "Prozor susjeda" (The Neighbors's Window), a uz njega su nominirani bili i "Brotherhood", "Nefta Football Club", "Saria" i "A Sister".


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini