ZAGREB/DUBROVNIK

Opera gala ispred Katedrale za kraj 73. Igara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića u četvrtak, 25. kolovoza ispred Katedrale, uz solističke nastupe sopranistice Adele Zaharia i tenora Filipa Filipovića, tradicionalno će zatvoriti 73. Dubrovačke ljetne igre.

Na pomno odabranom programu završnice naći će se ponajbolja djela velikih skladatelja, a otvorit će ga uvertira iz komične opere Zampa francuskog skladatelja Ferdinanda Hérolda, jedno od njegovih najuspješnijih djela. Uslijedit će Julijin valcer iz opere Romeo i Julija francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, dvije skladbe talijanskog opernog velikana Gaetana Donizettija, Nemorinova arija "Una furtiva lagrima" iz drugog čina opere Ljubavni napitak te Lucijina arija "Regnava nel silenzio iz opere" iz Lucie di Lammermoor; Osmi slavenski ples u g-molu iz Slavenskih plesova Antonína Dvořáka te arija Rusalke Měsíčku na nebi hlubokém.

Bit će izvedena i odabrana djela vodećeg opernog autora Giuseppea Verdija, i to Alfredova arija "De' miei bollenti spiriti" iz Travijate, jedne od najpopularnijih opera uopće, potom virtuozni ples Ballabile iz trećeg čina opere Macbeth, duet Violette i Alfreda "Parigi, o cara" iz opere Travijata te uvertira Verdijevoj sudbinskoj operi Moć sudbine. Koncert će zaokružiti Violettina scena "É strano!  - Sempre libera" iz prvog čina Travijate.

Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će maestro Ivan Repušić, šef dirigent Orkestra Minhenskog radija te prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu, a pridružit će mu se operna zvijezda, sopranistica Adela Zaharia te mladi tenor Filip Filipović.

Sopranistica i pobjednica prestižnog natjecanja Operalia, Adela Zaharija oduševljava publiku i kritiku podjednako. Ostvarila je brojne uspjehe diljem Europe te na međunarodnoj glazbenoj sceni, dobitnica je Grand Prixa na međunarodnom solističkom natjecanju Hariclea Darclée u Rumunjskoj, a osim suradnji s uglednim dirigentima i glazbenicima, u sezoni 2022/23 će se predstaviti kao Violetta u La Traviati u Semperoper Dresden, Konstanze u Die Entführung aus dem Serail u Operi Zurich i Državnoj Operi Hamburg te u Deutsche Oper am Rhein kao Donna Anna i Amina u La Sonnambula. 

Filip Filipović ovogodišnji je pobjednik natjecanja Boris Papandopulo. Dobitnik je većeg broja nagrada, poput prvih nagrada na Međunarodnom natjecanju Vera Kovač Vitkai u Novom Sadu te na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku, kao i Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost te Rektorove nagrade za sudjelovanje u opernom projektu J. Massenet: Pepeljuga Muzičke akademije u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum