25. PUF

Održat će se od 1. do 5. srpnja na više lokacija: MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL RAZLIČITOSTI

| Autor: Mladen RADIĆ

Međunarodni kazališni festival PUF došao je do 25. izdanja i kao uvijek održat će se na više gradskih lokacija od 1. do 5. srpnja, odnosno od ponedjeljka do petka, najavljeno je na konferenciji za novinare u Galeriji Cvajner.

U ponedjeljak, 1. srpnja u 20 sati ispred Zavoda za zapošljavanje bit će otvorena izložba "40 godina poslije prvog skandaloznog performansa u Puli" Pina Ivančića. Prva predstava je u 21 sat u Istarskom narodnom kazalištu i to je 15-minutna "Lemia" IMRC Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta, a u 22 sata na stepeništu pored Gradskih bazena na Verudi održat će se "Anno Domini 2019 – Meta" u hrvatsko-francuskoj koprodukciji.

 Zeko je rek'o…

U utorak u 20 sati na glavnoj tržnici održat će se performans Borisa Kadina "Zeko je rek'o…", u 21.30 u INK-u "Večera" Maye Stern & Tomera Sharabija iz Izraela, a u 22.30 u Kazalište Dr. Inat u Rojcu predstava "Flornecia" La Cerda Company iz Španjolske. U srijedu navečer u 19.30 na glavnoj tržnici predstavit će se Un Loup Pour l' Homme Company iz Francuske predstavom "Face Nord". Istu večer u Kazalištu Dr. Inat održat će se predstava "Kamo ideš?" Nyanga Zam ansambla iz Kameruna i Belgije.

U četvrtak u 20 sati na Forumu održat će se performans "Krasna zemljo" Šikuti Machinea, u 20.45 u foajeu INK-a koreo- performans "Bay, Bay-ka" izvest će Pino Ivančić. Malo kasnije, u 21.15 u INK-u VHV Petrovec & Next Picture Prague iz Češke, Slovačke i Srbije izvest će "Ptice u kući". Program se potom opet seli u Kazalište Dr. Inat gdje će u 23 sata biti izvedena predstava C.A.R.N.Experimenta iz Kolumbije.

Zadnji dan 25. PUF-a u petak u 20.30 u INK-u ODC ensemble iz Grčke pokazat će "Revolt Athenε". Zadnja predstava će biti održana u petak u 22.15 u staroj Robnoj kući na Narodnom trgu, a to je "Epithelium" u izvedbi C.A.R.N.Experimenta iz Kolumbije.

- PUF je festival različitosti, različitog izričaja, ne držimo se jedne forme nego pokušavamo pronaći ono što je najbolje u Europi i svijetu i dovesti u naš grad, rekla je izvršna producentica festivala Ela Poljarević.

Popratni program

Osim službenog programa tu je i popratni program koji se sastoji od glazbenog dijela i predavanja.

- Dvadeset i peti PUF je jedan mali život, konstatirao je umjetnički direktor festivala Branko Sušac koji se prisjetio kako je PUF počeo kada su njegovi osnivači mislili da mala zemlja mora komunicirati što više s inozemnim ansamblima da bi nešto naučila i da bi se nešto radilo pa predstavu "Anno Domini", kojom se otvara festival, svake godine radi netko drugi iz neke druge zemlje - Francuske, Španjolske, Izraela itd.

- Kroz PUF je prošlo više od 200 predstava, više od sto popratnih programa, gomila vrlo interesantnih projekata, kaže Sušac. Na PUF-u se, kaže, sklapaju prijateljstva, dogovori o suradnji, ljudi komuniciraju na jednom kazališnom nivou te padaju dobre ideje na plodnom tlu kao što je Pula.

Nisu doveli sve predstave koje su htjeli, a na to su utjecali i prijevremeni izbori u Grčkoj te slomljena noga jednog izvođača iz Kolumbije, a morali su ići i u neke kompromise. Neke predstave nisu uspjeli dovesti iz financijskih razloga poput spektakularne talijanske "Moby Dick" radi koje su se cjenkali šest mjeseci.

Ove su godine išli na malo manje forme jer kako reče Sušac, "svaka predstava koja traje dva sata je 'ubijanje publike', ma kako dobra bila", a pokazalo se da ima izuzetnih kreativnih bisera koje je trebalo dovesti u Pulu.

Sušac je spomenuo i voditeljicu svjetske mreže za istraživanje suradnje na području kulturnog razvoja dr. Biserku Cvjetičanin koja će održati predavanje "Međunarodni kulturni odnosi Europske unije i položaj Hrvatske" u Galeriji Cvajner u utorak u 10 sati što bi trebalo zainteresirati sve kulturnjake. Sušac je istaknuo i predstavljanje umjetničkog pokreta Vlak mira koji je nastao u Bruxellesu i čiji broj umjetnika koje okuplja neprestano raste. Predstavljanje će se održati u Cvajneru u srijedu u 10 sati. "Mislim da su to fanatici koji još uvijek vjeruju da umjetnost može promijeniti svijet nabolje", kaže Sušac. On je pozvao ljude i na koncert harfistice Marije Palatine koja povremeno i zapjeva, u klub Kotač u Rojc u srijedu u 23 sata, za koji očekuje da će biti poseban doživljaj. Svake večeri, nakon predstava glazbeni program se nastavlja u festivalskom klubu u Kotaču.

Ove godine stručni žiri čine Nataša Govedić, Enes Kišević i Aleksandar Švabić, a tu je i studentski žiri te dodjela nagrada Oblak, Vjetar i Kaplja koje je izradila Roberta Weissman Nagy. Festival organizira SAKUD, suorganizira Kazalište Dr. Inat, a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica. Ulaz je slobodan na sve predstave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater