ZAGREB

Održana svjetska premijera filma "Sigurno mjesto" na filmskom festivalu u Locarnu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Debitantski dugometražni igrani film "Sigurno mjesto" redatelja Jurja Lerotića imao je u četvrtak, 11. kolovoza, svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Concorso Cineasti del presente 75. Filmskog festivala u Locarnu, izvijestio je HAVC.

Publika je bila duboko dirnuta ovom intimnom dramom te je pozitivnim reakcijama u razgovoru s filmskom ekipom nakon projekcije pokazala koliko je tema filma univerzalna i prelazi okvire društvenih habitusa, stoji u priopćenju Hrvatskog audiovizualnog centra.

Premijeri su prisustvovali redatelj i glavni glumac Juraj Lerotić, glumci Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković, producentica filma Miljenka Čogelja i hrvatski koproducenti Saša Ban i Nevenka Sablić, i direktor fotografije Marko Brdar.

Prije same projekcije, film je publici predstavio umjetnički direktor festivala Giona A. Nazzaro istaknuvši kako im je čast što su za premijeru odabrali baš Locarno te kako je upravo taj festival pravo mjesto za prvo predstavljanje debitantskog Lerotićevog filma. 

"Sigurno mjesto" govori o traumatičnom događaju, iznenadnom pokušaju suicida, koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji i mijenja njihov život iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog vremenskog perioda i svodi se na ono najbitnije, spašavanje bližnjega.

Film se temelji na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, koji ujedno igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

"Sigurno mjesto" nastalo je u produkciji tvrtke Pipser i suradnji sa slovenskom produkcijom December. Producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar.

Povrh toga, film je osvojio razvojnu nagradu Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Locarno Film Festival jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova. Ove se godine održavao od 3. do 13. kolovoza.

Natjecateljski program Concorso Cineasti del presente sveukupno broji 15 naslova iz cijeloga svijeta. Filmovi iz spomenutog programa natječu se za glavnu nagradu Zlatni leopard (Pardo d'oro), nagradu za najbolju režiju te, od prošle godine, i za nagrade najboljeg glumca i najbolje glumice.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini