ZAGREB

Objavljeni rezultati prvih i drugih rokova Javnih poziva HAVC-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova, s rokom 7. travnja odobrena su sredstva za 5 projekata, u ukupnom iznosu od 13.500.000 kuna. 

To su "Pula", slobodna    adaptacija istoimenog    romana Vladimira Stojsavljevića, u režiji Andreja   Korovljeva, "Zečji    nasip" koji nastaje po scenariju Tomislava Zajeca i u režiji Čejen Černić, "Bumbarov let", prema  romanu "Tajanstveni     svjetionik" Maje    Gluščević, u režiji Antonija Nuića.

"Dnevnik    Pauline    P.",  prema istoimenoj  knjizi Sanje Polak režirat će Neven Hitrec, a dugometražni animirani "Kristalni   otmičari" nastaje prema scenariju Dušana    Vukotića,  Aleksandra    Žiljaka  i  Arsena    Antona     Ostojića, koji će ga i režirati, izvijestio je HAVC.

Hrvatsko audiovizualno vijeće odlučilo je na nedavnoj sjednici i da će u kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, odobriti sredstva za 12 projekata u ukupnom iznosu od 2.310.000 kuna. 

Osam je dugometražnih dokumentaraca - "Nuovo cinema Buie" Alessia  Bozzera, "Underground top lista" Lidije    Špegar, "Surogat za Vuda" Senada    Šahmanovića, "Bili smo u  ONB-u" Branka Ištvančića, "Borac" Damira     Markovine, "Krešok"   Marine    Musulin    i    Zorana    Kreme, "Djeca mog brata" Milivoja     Puhlovskog i "Mi smo ljudi, mi smo sila" Srđana   Kovačevića.

Sredstva su odobrena za tri kratkometražna igrana projekta u ukupnom iznosu od 850 000 kuna, sedam kratkometražnih  animiranih (1.890.000 kuna) i jedan dugometražni animirani film u ukupnom iznosu od 5.000.000 kuna, te za šest eksperimentalnih filmova, u ukupnom iznosu od 800 000 kuna.

Nakon dugo vremena dugometražni animirani film

Ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich smatra kako su rezultati natječaja ohrabrujući za budućnost hrvatskog filma i to u trenutku kada doživljava vrlo teške trenutke izazvane korona krizom. 

Istaknuo je kako će se nakon dugo vremena raditi dugometražni animirani film.  "Radi se o ambicioznom projektu koji će dodatno potaknuti ionako vibrantnu animaciju koja ima veliku i zavidnu tradiciju uspjeha", dodao je.

Izdvojio je i što se prvi put odlučivalo i o Javnom pozivu za distribuciju domaćih filmova, a prvi put su i svi koji su prijavili projekte imali priliku to prezentirati savjetnicima po svim kategorijama, što je bilo svima korisno.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova odobreno je 28 projekata, za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova, 17 projekata, a za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova,četiri projekta. 

Za sufinanciranje je predloženo osam manjinskih koprodukcija u ukupnom iznosu od 2.587.800 kuna.

Na drugom roku Javnog poziva za komplementarne djelatnosti – programi međunarodne suradnje (21. travnja) sredstva su odobrena za 16 programa u iznosu od 185.637,90 kuna. 

Na Javni poziv za poticanje kinodistribucije filmova,, sredstva su odobrena za "Mater" Jure Pavlovića, u iznosu od 110 000 kuna.

Odobren je i zahtjev za potporu za dodatne troškove snimanja dugometražnog dokumentarnog filma "Obalno šetalište", u režiji Silvia Mirošničenka, a uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini