ZAGREB

Objavljena knjiga Eduarda R. Antonicha "Hrvatska i Hrvati u Urugvaju"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu Eduarda R. Antonicha "Hrvatska i Hrvati u Urugvaju", u kojoj autor prikazuje život i rad hrvatske iseljeničke zajednice u Urugvaju u razdoblju od 1918. do 1991. godine, objavio je zagrebački nakladnik AGM.

Kao potomak hrvatskih iseljenika koji su dvadesetih godina prošlog stoljeća doselili u Urugvaj, uz odrastanje kroz priče predaka koji su živjeli daleko od svoje domovine, Antonich želi otrgnuti zaboravu sve one ljude koji su izgrađivali hrvatsku iseljeničku zajednicu u Urugvaju pri tome voleći i ne zaboravljajući Hrvatsku, navodi nakladnik.

Knjiga je podijeljena na nekoliko cjelina: prvi pioniri u Urugvaju, potom iseljavanje Hrvata u Urugvaj, osnivanje Hrvatskog doma u Montevideu, osnivanje Jugoslavenskog društva "Bratstvo"osnivanje Hrvatske katoličke zajednice, proglašavanje neovisne Republike Hrvatske.

Autor kroz niz ključnih političkih događaja u društvu koji su obilježili i oblikovali smjer i način izgradnje objašnjava podrijetlo same iseljeničke zajednice u Urugvaju.

Zato, napominje nakladnik, politički događaji poput atentata i smrti Stjepana Radića, diktature kralja Aleksandra, osnivanja SFRJ događaji su koje analizira i smatra bitnim čimbenikom u razumijevanju iseljeničke zajednice.

Autor objašnjava događaje ne samo kao potomak i aktivni sudionik zajednice, već i iz perspektive odvjetnika i diplomiranog stručnjaka društvenih znanosti. 

Eduardo R. Antonich rođen je u Montevideu 1963. godine. U rodnome gradu studirao je na urugvajskom Državnom sveučilištu (Universidad de la República), stekavši 1990. diplomu iz područja pravnih i društvenih znanosti, pa od tada uspješno razvija odvjetničku karijeru. Od 2003. godine počasni je konzul Republike Hrvatske u Urugvaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum