ZAGREB

Objavljena knjiga Davorke Topić Stipić "Crkva, mediji, demokracija"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu sveučilišne profesorice Davorke Topić Stipić "Crkva, mediji, demokracija - Od pape Lava XIII. do pape Franje" objavili su zagrebački nakladnik Hrvatska sveučilišna naklada i Sveučilište u Mostaru.

Recenzent Božo Skoko napominje kako je odnos Crkve prema medijima u demokratskim društvima nedovoljno istraženo znanstveno područje pa je ova knjiga, smatra, vrijedan doprinos razumijevanju problematike.

Ta problematika, ističe, uključuje razumijevanje uloge Crkve u suvremenom svijetu, razumijevanje važnosti i funkcioniranja demokracije te na koncu razumijevanje uloge medija u suvremenim društvima.

Naglašava kako autorica propituje ulogu tih ključnih aktera u oblikovanju globalnoga javnog mnijenja te ih stavlja u međuodnos, čime pruža potpuno novu perspektivu u razumijevanju problematike. 

Autorica daje konkretne odgovore na mnogobrojna pitanja koja nam se svakodnevno nameću slušajući medijska izvješća o Crkvi te pruža perspektivu pomalo utopijskoga poimanja uloge medija u društvu u vremenu inflacije lažnih informacija, neprofesionalnosti i pada etičkih standarda, napominje Skoko. 

Podsjeća da je Crkva svjesna važne uloge medija, ali inzistira na njihovoj etičnosti i služenju, pri čemu je ljudsko dostojanstvo u središtu njihova poslanja, a demokracija put do društva utemeljenog na Kristovim načelima. 

Skoko ocjenjuje kako je knjiga poticaj za preispitivanje suvremene uloge medija i demokracije, odnosno onoga što nam je ostalo od demokracije u vrijeme spektakla, banalizacije, komercijalizacije, globalnoga nametanja trendova, političke korektnosti na štetu činjenica i istine.

Po riječima recenzenta fra Ike Skoke knjiga uklanja mnoge predrasude, među kojima i onu kako je Crkva protiv demokracije, premda je upravo suprotno - demokracija je sustav vlasti koji Katolička Crkva cijeni i prihvaća kao najprihvatljiviji oblik vlasti jer omogućava cjelovit i sustavan razvoj ljudske osobe. 

Mnogi smatraju da Crkva ne prati društvena zbivanja te da je tradicionalna i konzervativna, napominje fra Iko Skoko i dodaje kako Crkva prati razvoj medija i svake godine daje mnoge smjernice kako se mediji mogu koristiti na najbolji način za cjelovit razvoj pojedinaca i društva. 

Sve navedeno, u knjizi je znanstveno i teorijski potkrijepljeno, ističe fra Iko Skoko.

Davorka Stipić Topić diplomirala je na Teološkom institutu u Mostaru, magistrirala na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu na temu Democratizzazione della comunicazione nella BiH: un tentativo e una sfida per i media religiosi nella societa’ multietnica e multireligiosa. Doktorirala 2015. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pročelnica je studija Logopedije. Osim na Filozofskom fakultetu predaje i na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru te na Teološko-katehetskom institutu Mostar. Članica je Vijeća za djecu pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Vijeća ministara BiH (razdoblje 2018.-2022.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater